ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Πρόστιμο με αφορμή τη “Στρέλλα” από το ΕΣΡ – Η απάντηση του Πάνου Κούτρα

Posted in θεσμική ομοφοβία by stopomofovia on April 28, 2010

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στο Star για την εκπομπή “Φώτης και Μαρία Live” (18/1/2010).

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε η συγγραφέας και ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου, η οποία είναι τρανσέξουαλ και πρωταγωνιστεί στην ταινία “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα, από την οποία και προβλήθηκαν σκηνές.

Αυτό, λοιπόν, η πλειοψηφία του ΕΣΡ θεώρησε ότι δεν έπρεπε να γίνει, καθώς υπήρχε στην εκπομπή λανθασμένη σήμανση “επιθυμητή η γονική συναίνεση”. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης και το μέλος Κώστας Τσουράκης διαφώνησαν θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί καμία ποινή, ενώ η Ίριδα Αυδή (μέλος ΕΣΡ) πρότεινε απλή σύσταση. Με κάτι τέτοιες αποφάσεις όπως και με τις κρίσεις του για την ποιότητα εκπομπών το ΕΣΡ δημιουργεί αν μη τι άλλο αρνητική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο σκηνοθέτης της “Στρέλλας” Πάνος Χ. Κούτρας σε επιστολή του στο ΕΣΡ χαρκτηρίζει τη στάση του «ομοφοβική και προσβλητική απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο & το ΔΣ του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

Περί ομοφοβίας (του ΕΣΡ) και άλλων δαιμονίων

Είναι θλιβερό, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά πως τα βήματα της Ελλάδας προς την εναρμόνιση της με μία ευρωπαϊκή, πολιτισμένη και σύγχρονη πραγματικότητα πηγαίνουν σταθερά προς τα πίσω. Ο λόγος για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θέλει να φέρεται ως μια ανεξάρτητη αρχή αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πιθανή έννοια ανεξαρτησίας, παραμένοντας μια «ανοιχτή πληγή» στην ευρύτερη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό (και αυτονόητο) πως το ΕΣΡ οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Της Επικρατείας, όπως και τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στο παρελθόν, βάσει αποφάσεων του ΣτΕ, το ΕΣΡ αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ως προς την ομοφοβική και προσβλητική του στάση απέναντι σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο για άλλη μια φορά δείχνει το σκληρό ομοφοβικό του πρόσωπο με τις πρόσφατες κλήσεις για την υπόθεση της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Straight Story» και της φιλοξενία της συγγραφέως και ηθοποιού Κας Μπέττυς Βακαλίδου σε απογευματινή εκπομπή. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, με την δικαιολογία της «προστασίας ανηλίκων», το ΕΣΡ επέβαλλε κλήσεις στα αντίστοιχα τηλεοπτικά κανάλια με απαράδεκτες αιτιολογίες που αναδύουν την πωρωμένη και συνειδητή στόχευση του κατά οποιασδήποτε «διαφορετικότητας» αντιτίθεται στην κατά το ίδιο «φυσιολογική» τάξη των πραγμάτων.

Για άλλη μιά φορά, το ΕΣΡ προσβάλλει μία προστατευόμενη από το Σύνταγμα μειονότητα, αυτή των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποκαλώντας τους «άτομα με ιδιαιτερότητα», την ομοφυλοφιλία «μία κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό» κτλ.Επίσης, το ΕΣΡ αναλαμβάνει ρόλο παιδοψυχιάτρου υποστηρίζοντας πως η παρουσίαση και μόνο «τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων» μπορεί «να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους». Θέτει προς εξέταση δε, κατά πόσο η παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος μπορεί να προκαλέσει «σύγχυση ως προς τον ερωτικό προσανατολισμό των εφήβων».Το ΕΣΡ θα έπρεπε πριν πάρει αποφάσεις και στείλει κλήσεις να είναι πιό ενημερωμένο γύρω από την παιδική και εφηβική ψυχολογία (αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από την επιτροπή δεν φέρει ιδιότητα παιδοψυχιάτρου) και να λάβει υπ’όψη του έγκυρες παγκόσμια ψυχιατρικές μελέτες γύρω από το θέμα αυτό.

Επίσης θα έπρεπε να λάβει υπ’όψη την ίδια του την αρμοδιότητα σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, με την οποία πρέπει να προστατεύει, μεταξύ άλλων, και τα άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό από μία δυσμενή προβολή. Αυτό φυσικά όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση εξύβρισης και προσβλητικών ομοφοβικών σχολίων από καλεσμένους σε εκπομπές ή από δημοσιογράφους, το ΕΣΡ δεν επιβάλλει ποτέ πρόστιμα. Εν αντιθέσει όταν η προβολή των γκέι, λεσβιών ή τρανσεξουαλικών ατόμων (στην περίπτωση της κας Βακαλίδου) είναι θετική και σοβαρή (το παραδέχεται το ΕΣΡ στην ίδια κλήση!!!) φαίνεται πως είναι κάτι που δεν το αντέχει.

Και όλα αυτά εν έτει 2010 σε μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα όφειλε να προστατεύει συνταγματικά μειονότητες μεταξύ άλλων και αυτής των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Έως πότε θα ανεχόμαστε την ομοφοβία μίας “ανεξάρτητης” αρχής η οποία διατηρείται με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών αυτής της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τους οποίους εξακολουθεί να προσβάλλει, να εξευτελίζει και να απαγορεύει την ορατότητα τους.

Με αγανάκτηση, Πάνος Χ. Κούτρας Σκηνοθέτης -Παραγωγός

Advertisements

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. NoBackups said, on April 29, 2010 at 5:50 pm

    Mε μία πρώτη ματιά, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι θίχτηκε η “σοβαρότητα” του ΕΣΡ και έριξε άλλο ένα πρόστιμο – σαν μια νέα Ιερά Εξέταση που καιροφυλακτεί για να ρίξει στη φωτιά όσους “παρεκκλίνουν”.
    Η αυστητόρητα, τους είναι σίγουρα επιλεκτική, τη στιγμή που ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα τα κανάλια διαστρεβλώνουν οτιδήποτε προβάλουν, είτε στην ενημέρωση, είτε στη διασκέδαση, είτε στην εκπαίδευση (το αναφέρω ως αστείο αυτό το τελευταίο). Είναι φανερό και αποδεικνύεται καθημερινά, ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους πολύ συγκεκριμένης νοοτροπίας, δικτατορίσκους της συνομοταξίας “Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια” που κοντεύαμε να ξεχάσουμε. Μάλλον το κράτος έχει δώσει εξουσία σε λάθος χέρια και αλήθεια αναρωτιέμαι (πραγματικά, δεν τους ξέρω ως άτομα), ποιες είναι οι ιδιότητές τους και μπορούν να βγάζουν αποφάσεις σαν δικαστήριο, χωρίς απολογία του κατηγορούμενου.
    Πέρα από τις πράξεις του ΕΣΡ, υπάρχει και το θέμα της σοβαρότητας της συγκεκριμένης εκπομπής. Δεν την έχω δει και έχω απορία: πως παρουσίασαν την ταινία; Που απευθύνεται τελικά η ποινή; στο θέμα της ταινίας, ή στον τρόπο που το χειρίστηκαν στο κανάλι; Ξέρουμε πολύ καλά ότι η τηλεόραση έχει την τάση να εκχυδαΐζει και το παραμικρό, μια πορνογραφία (με την κακή έννοια) της καθημερινότητας.

  2. […] με αφορμή την ελληνική ταινία Straight Story αλλά και την εμφάνιση της Μπέτυς Βακαλίδου σε τηλεοπτική εκπομ…, αποφασίζει ότι οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανς δεν […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: