ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

ΟΛΚΕ: Ας μην ψάχνουμε για Ναζί στη Γερμανία

Posted in θεσμική ομοφοβία by stopomofovia on April 30, 2010

Δελτίο Τύπου της Ομοφυλοφιλικης Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010

ΘΕΜΑ: Ας μην ψάχνουμε για Ναζί στη Γερμανία

Η κα. Μπέτυ Βακαλίδου προσκαλείται στην εκπομπή “Φώτης – Μαρία LIVE” του κου. Φώτη Σεργουλόπουλου και της κας. Μαρίας Μπακοδήμου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, όπου συζήτησαν για την ταινία “Στρέλλα” του κ. Πάνου Κούτρα, στην οποία εμφανίζεται. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θορυβείται από την παρουσία μιας τρανς στη μεσημεριανή ζώνη, επειδή πιθανόν την παρακολούθησαν αθώοι ανήλικοι/ες και καλεί το σταθμό σε απολογία στις 20.04.10. Διαβάζουμε στο σκεπτικό της κλήτευσης ότι η ομοφυλοφιλία αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων, είναι μια απόκλιση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό, και ότι η αναφορά σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ερωτικής συμπεριφοράς των ανήλικων τηλεθεατών/τριών, να τους δημιουργήσει σύγχυση ως προς το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά και γενικότερα ως προς το ρόλο των δύο φύλων.

Να ενημερώσουμε όσους/ες δεν το γνωρίζουν, ότι το άτομο που μπορεί να προκαλέσει τις παραπάνω επιπτώσεις σε ανήλικους/ες (η κα. Μπέτυ Βακαλίδου) είναι ηθοποιός, συγγραφέας, πρέσβειρα της UNESCO το 2007 και υποψήφια για το β’ γυναικείο ρόλο στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για τη συμμετοχή της στην ταινία “Στρέλλα”. Με μεγάλη της θλίψη και θυμό, είναι η πολλοστή φορά που η ΟΛΚΕ διαπιστώνει ότι ο δημόσιος λόγος του Ελληνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ΕΣΡ φλερτάρει με τον ναζισμό. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η ανεξάρτητη αυτή Αρχή δεν έχει τις προθέσεις να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να κάνει το έργο για το οποίο έχει αναδειχθεί από την Βουλή και τα κόμματα, αλλά αντίθετα επιλέγει να παραλογίζεται και να χρησιμοποιεί ως κριτήριο την ομοερωτοφοβία, για να επιβάλει πρόστιμα σε ενημερωτικές εκπομπές όπως το “Φώτης και Μαρία Live”, προβολές ταινιών όπως το “Straight Story” και δραματικές σειρές όπως το “Κλείσε τα μάτια”.

Η θεωρία ότι μία τρανς πολίτισσα/πολίτης αυτής της χώρας είναι άνθρωπος χωρίς αξιοπρέπεια, και μάλιστα δυνάμει επικίνδυνος, είναι ξένη προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μετά την κατάρρευση του Γ΄ Ράιχ και των Γκουλάγκ. Η δημοκρατική Ελλάδα πρέπει άμεσα να βρει έναν τρόπο να συνεφέρει τα μέλη της επιτροπής, η οποία στο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και τη ταυτότητας φύλου, όχι μόνο έχει δώσει ελεεινά δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς αλλά συχνά προκαλεί και την κοινή γνώμη να σκεφτεί πως είναι αναξιόπιστη και ακατάλληλη για το έργο της.

Υπενθυμίζουμε στο ΕΣΡ πως το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμόν 3490/2006 απόφασή του, αναγνωρίζει τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές/ους και τρανς ως: “…υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας της/του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας)..” Σύσταση έχει γίνει επίσης και από την Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης CM / Rec (2010) 5 που εγκρίθηκε στις 31 Μαρτίου 2010 κατά τη 1081η συνεδρίαση των Αναπληρωτριών/ών Υπουργών, η οποία καλεί τις χώρες μέλη να προστατεύσουν την λεσβιακή, γκέι, αμφισεξουαλική και τρανς κοινότητα μεταξύ άλλων, απέναντι στα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους, και ως προς την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Απαιτούμε επιτέλους σεβασμό!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: