ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Τι είναι η εσωτερικευμένη ομοφοβία;

Posted in Uncategorized by stopomofovia on May 17, 2010

Τι είναι η εσωτερικευμένη ομοφοβία;

Δυστυχώς, η ομοφοβία δεν εμφανίζεται μόνο ανάμεσα στους στρέιτ: τελευταία όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες μελετούν την προκατάληψη των γκέι και των λεσβιών απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Μιλώντας για «εσωτερικευμένη ομοφοβία» αναφερόμαστε στις αρνητικές στάσεις τους απέναντι στην ομοφυλοφιλία τους.

Οι γκέι και οι λεσβίες συχνά εσωτερικεύουν τις αρνητικές απόψεις και τα στερεότυπα της κοινωνίας για τη σεξουαλικότητα, κι έτσι αρνούνται τους εαυτούς τους και αποδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους. Συναισθήματα ντροπής, φόβου, άγχους και ενοχής ή και πεποιθήσεις που αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως κάτι «λάθος», «άρρωστο», «ανώμαλο» ή ως δείγμα κατωτερότητας εμποδίζουν σοβαρά τους γκέι και τις λεσβίες από το να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τους εαυτούς τους για αυτό που είναι.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι γκέι και οι λεσβίες μεγαλώνουν σε έναν ετεροκανονικό κόσμο, σε μία κοινωνία που τους μαθαίνει ότι ο κανόνας είναι να είσαι ετεροφυλόφιλος, ότι η απόκλιση από τον κανόνα είναι λάθος και τιμωρείται, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί κάποιοι γκέι και λεσβίες αναρωτιούνται «είμαι αποδεκτός;».

Είναι δύσκολο επομένως για τους γκέι και τις λεσβίες να διατηρούν υγιή αυτοεκτίμηση. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία έχει ένα βαθύ, αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό τους:

  • οι γκέι και οι λεσβίες έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν ότι δεν αξίζουν, εμφανίζουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • τους/τις αποτρέπει από το να αξιοποιήσουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους
  • τους/τις αναγκάζει να κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, να νιώθουν ότι οι σχέσεις τους δεν αξίζουν και να υιοθετούν αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε άλλους γκέι και λεσβίες.
  • τους/τις οδηγεί στην κατάθλιψη, την κατάχρηση αλκοόλ ή/και ουσιών
  • είναι μια από τις βασικές αιτίες αυτοκτονίας γκέι εφήβων

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλοί γκέι και λεσβίες αντιλαμβάνονται την καταστροφική επίδραση της εσωτερικευμένης ομοφοβίας: δεν πιστεύουν πια ότι είναι ανήθικοι και ανώμαλοι και δεν ντρέπονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αυτή η νέα στάση τους βοηθά να αναπτύξουν μια θετική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία, κι επομένως να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Αναγνωρίζοντας κανείς αυτά τα συναισθήματα μέσα του, όσο δύσκολο και να ‘ναι, έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την αποδοχή του εαυτού του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: