ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Παρά την απαγόρευση των αρχών, το Moscow Pride είναι γεγονός!

Posted in LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on May 29, 2010

Οι γκέι κι οι λεσβίες ακτιβιστές κι ακτιβίστριες ξεγέλασαν τις δυνάμεις της Ρώσικης αστυνομίας σε ένα πεντάωρο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το Moscow Gay Pride και να αποφύγουν την καταστολή του.

Σύμφωνα με το Reuters, αφού παρέσυραν εκατοντάδες αστυνομικούς, ένστολους και μη, σε διαφορετική τοποθεσία, η όμαδα των περίπου 25 γκέι και λεσβιών ακτιβιστών/στριων ξεδίπλωσε τη σημαία του ουράνιου τόξου στην κεντρική λεωφόρο της Μόσχας Leningradsky Avenue, φωνάζοντας “η ομοφοβία είναι η ντροπή της Ρωσίας”. Όπως δήλωσαν, η εξαπάτηση της αστυνομίας ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η επανάληψη των βίαιων γεγονότων που σημάδεψαν τις προηγούμενες χρονιές, όταν η αστυνομία της Μόσχας, εθνικιστές και ορθόδοξοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε αντίστοιχες προσπάθειες. “Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ανοιχτά γκέι στη Ρωσία: έρχεσαι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα στην εργασία και οι διακρίσεις είναι πολύ διαδεδομένες”, είπε ο Nikolai Bayev, γκέι ακτιβιστής. “Η Ρωσία βρίσκεται εκεί που βρίσκονταν οι περισσότερες δυτικές χώρες τη δεκαετία του ’70 όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα… Τώρα μόλις ξεκινάμε να βγαίνουμε από τις ντουλάπες μας”, δήλωσε. Η αστυνομία κατέφθασε στο σημείο λίγο μετά τη σύντομη πορεία, την πραγματοποίηση της οποίας είχε απαγορεύσει ο δήμος της Μόσχας.

Η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση στη Σοβιετική Ένωση και παρόλο που η Ρωσία την αποποινικοποίησε το 1993, η έλλειψη ανοχής παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παραπάνω από το 80% των Ρώσων θεωρούν την ομοφυλοφιλία ανήθικη. Ο δήμαρχος Yuri Luzhkov έχει χαρακτηρίσει σατανικούς τους γκέι και τις λεσβίες διαδηλωτές/τριες, ενώ προηγούμενες προσπάθειες να διεξαχθεί Πορεία Υπερηφάνειας στη Μόσχα έληξαν με συλλήψεις και συγκρούσεις με ακραίους ορθόδοξους που υποστηρίζουν ότι οι γκέι και οι λεβίες πρέπει να τιμωρούνται ή να νοσηλεύονται λόγω της “αρρώστιας” τους.

Δείτε στα παρακάτω videos εικόνες από την πορεία του Moscow Gay Pride:

Advertisements

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Μάιος είναι ο μήνας όπου πραγματοποιούνται το Moscow Pride, το Βaltic Pride και το Slavic Pride, παρά τις απαγορεύσεις και […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: