ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Το Athens Pride μετρά την πρώτη του επιτυχία

Posted in νέα, ομοφοβικές δηλώσεις, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on May 29, 2010

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride, ήδη από την παρουσίαση του κεντρικού του συνθήματος είχε προϊδεάσει για το φετινό του μήνυμα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ. Το ζητούμενο για την LGBT Κοινότητα στην Ελλάδα του 2010 παραμένει η ορατότητα.

Με τη φετινή του αφίσα με τον τσολιά, έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο το μήνυμά του αυτό και φαίνεται να έχει καταφέρει ήδη το στόχο του, την ορατότητα των γκέι, λεσβιών, αμφί και τρανς. Απτή απόδειξη αποτελεί ο έντονος διάλογος, εντός και εκτός διαδικτύου, που έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες:

Bloggers στηρίζουν το Athens Pride, υιοθετούν το σύνθημα “είμαστε όλοι πούστηδες”, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην LGBT κοινότητα και καλούν σε δράση και κινητοποίηση, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι γκέι ή στρέιτ.. Παράλληλα, ακροδεξιοί εξαπολύουν ύβρεις και απειλούν να διαλύσουν την παρέλαση, εφημερίδες (γνωστές για τον κιτρινισμό τους) ξεσπούν σε ρατσιστικό παραλήρημα.. κι όλη αυτή η διεργασία μεταφέρεται σε καθημερινές συζητήσεις σε παρέες, διακινεί συναισθήματα, προβληματισμούς..

Η αφίσα και το σύνθημα του Pride έσπασε τη σιωπή που συντηρεί την αφάνεια, ανακίνησε τη λάσπη της άγνοιας και της υποκρισίας που είχε καθήσει στο βυθό των συνειδήσεων ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που ακόμα θεωρεί την ταυτότητα του γκέι, της λεσβίας, των αμφί ή των τρανς, για κάποιο λόγο προσβλητική. Και παράλληλα, με το διάλογο που άνοιξε, υπενθυμίζει το χρέος και το δικαίωμα κάθε μέλους της LGBT Κοινότητας να συμμετέχει στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και στην πορεία. και με αυτό τον τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να γιορτάσει την ορατότητά του, ενάντια στην άγνοια που οδηγεί στο φόβο και το μίσος.

Όπως εύστοχα διατυπώνεται και στο ιστολόγιο του Process Work, η φετινή καμπάνια του Athens Pride βοήθησε να αναδυθεί η διεργασία γύρω από τα θέματα των LGBT στην Ελλάδα: Από τη μια η ανάγκη για ορατότητα, περηφάνια, καθώς και μια διαφορετική αντίληψη για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, τα φύλα, και την οικογένεια. Από την άλλη η πίστη στην ετεροφυλοφιλία ως μόνη δυνατή επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού και το μίσος για οτιδήποτε διαφορετικό.

Φέτος, το Αthens Pride φαίνεται να έχει ήδη πετύχει πριν καν διεξαχθεί. Η συζήτηση για την ορατότητα των LGBT ατόμων στην Ελλάδα είναι πια γεγονός!

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Pride, παρά τις απαγορεύσεις και τις βίαιες αντιδράσεις. Το δικό μας Athens Pride μπαίνει στην τελική του ευθεία: Με το φετινό του σύνθημα και την αφίσα με τον τσολιά […]


Leave a comment