ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

«Είµαστε ελεύθεροι και υπερήφανοι»

Posted in LGBT ακτιβισμός by stopomofovia on June 7, 2010

αναδημοσίευση από τα Νέα

6.000 πολίτες – 1.000 περισσότεροι από πέρυσι – βρέθηκαν το Σάββατο στο Gay Ρride

«Είµαστε παντού». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθηµα του 6ου Αthens Ρride, το οποίο διοργανώθηκε το Σάββατο. Φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα δικαιώµατα των οµοφυλοφίλων – δεν είχε απλώς χαρακτήρα διαµαρτυρίας. Θύµιζε πάρτι αντίστοιχων ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Δυνατή χορευτική µουσική, γνωστοί καλλιτέχνες – συµµετείχαν η Τάµτα και η Ελενα Παπαρίζου – ενηµερωτικά περίπτερα ήταν η «συνταγή» που χρησιµοποίησαν οι διοργανωτές προκειµένου να κάνουν το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας πιο ελκυστικό και έτσι να περάσουν σε περισσότερο κόσµο τα µηνύµατά τους.

Και όπως φαίνεται πέτυχε: εκτιµάται ότι περίπου 6.000 πολίτες – 1.000 περισσότεροι από πέρυσι – βρέθηκαν το απόγευµα του Σαββάτου στην Πλατεία Κλαυθµώνος.

Ανάµεσά τους ήταν και πολλοί µη οµοφυλόφιλοι που έδωσαν το «παρών» ζητώντας να σταµατήσουν οι διακρίσεις εις βάρος των οµοφυλοφίλων. Ακόµη και ο καιρός τους έκανε το χατίρι.

Από τις πέντε το απόγευµα που ο ήλιος έκανε την εµφάνισή του, η πλατεία γέµισε. Και πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν ηλιοθεραπεία στο γρασίδι µετά µουσικής. Γύρω στις επτά ξεκίνησε η παρέλαση – πορεία προς τη Βουλή.

«Πράγµατι φέτος η ατµόσφαιρα ήταν πιο γιορτινή. Υπήρχε πιο χαρούµενη διάθεση. Και µόνο το γεγονός ότι ο κόσµος ήταν περισσότερος, είναι θετικό. Πέρασε καλά και έµεινε περίπου έως τη µία το βράδυ στην πλατεία», είπε στα «ΝΕΑ» η Ευαγγελία Βλάµη, ακτιβίστρια από την Οµοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος.

Οπως µας είπε, γίνονται βήµατα ώστε οι οµοφυλόφιλοι να είναι πιο αποδεκτοί αλλά αργά.

«Σιγά σιγά κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγµα, οι πολιτικοί πλέον στέλνουν χαιρετισµούς στο φεστιβάλ». Σηµειώνει όµως πως πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο. «Αν δεν παραδειγµατίσουν µε τη συµπεριφορά τους, πώς θα λάβει ο κόσµος τα σωστά µηνύµατα;».

Ως θετική ένδειξη αναφέρει η κ. Βλάµη και ότι «αρκετές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα επιθυµούν να διοργανώσουν Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από την επόµενη χρονιά».

Ο Φώτης Μιχαηλίδης, ένας από τους εθελοντές της διοργάνωσης, τόνισε πως «ο κόσµος που συµµετέχει στο Αthens Ρride είναι κάθε χρόνο και περισσότερος. Αισθάνονται πιο ελεύθεροι να εκφράσουν αυτό που είναι». Ωστόσο, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις εις βάρος των οµοφυλοφίλων, λέει, αλλάζουν µε πολύ αργά βήµατα στην Ελλάδα. «Είµαι πάντως αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».

Από νωρίς το απόγευµα βρέθηκε στην Πλατεία Κλαυθµώνος και ο Κώστας Γρηγορόπουλος. «Γιατί είµαι εδώ; Γιατί είµαι γκέι και ήρθα να συµπαρασταθώ και στους φίλους µου». Αµέσως συµπλήρωσε ότι δεν είναι και τόσο απλό να συµµετέχει ένας οµοφυλόφιλος στο ελληνικό φεστιβάλ.

«Πρέπει να είναι πολύ γενναίος για να βρίσκεται εδώ». Γιατί; Οπως εξήγησε, οι προκαταλήψεις για τους γκέι στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν. «Είµαστε έτη φωτός µακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σκεφτείτε, από τους φίλους µου, έχουν έρθει στο φεστιβάλ µόνο δύο».

Τόνισε επίσης ότι έχει ευθύνες και η Πολιτεία.

«Πρέπει να ψηφιστεί νόµος ώστε να τιµωρούνται όσοι συµπεριφέρονται ρατσιστικά στους οµοφυλόφιλους. Πρέπει το κράτος να προστατεύει όλα τα µέλη του».

Η Ντανιέλα και η Μαριάννα έχουν έρθει από την Ολλανδία ειδικά για το Αthens Ρride.

Η Ντανιέλα έχει επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά για διακοπές και έχει εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση µε τους οµοφυλόφιλους στην Ελλάδα. «Εδώ, οι άνθρωποι που είναι στρέιτ θεωρούν πως ό,τι κάνουν οι οµοφυλόφιλοι είναι λάθος. Στην Ολλανδία, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγµατα. Είµαστε ελεύθεροι να εκφραστούµε. Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία στην Ελλάδα είναι να υποστηρίξει τους οµοφυλόφιλους και τα δικαιώµατά τους».

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας
Ως επέτειος µνήµης στην επίθεση που είχε δεχθεί το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 το «Stonewall Ιnn», δηµοφιλές γκέι κλαµπ στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, άρχισαν να διοργανώνονται τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Βαριά οπλισµένοι άνδρες της Αστυνοµίας είχαν εισβάλει στο µπαρ απευθύνοντας την κατηγορία της παράνοµης πώλησης οινοπνεύµατος. Ακολούθησε έλεγχος στους 200 θαµώνες.

Στη συνέχεια έγιναν σοβαρά επεισόδια ανάµεσα στους γκέι και την Αστυνοµία, τα οποία συνεχίστηκαν και τις επόµενες νύχτες. Ενα µήνα µετά γκέι ακτιβιστές διοργάνωσαν το Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο, ζητώντας µεταξύ των άλλων να σταµατήσουν οι παρενοχλήσεις από την Αστυνοµία και να προστατεύονται οι οµοφυλόφιλοι στους χώρους εργασίας. Ακολούθησαν νέα συλλαλητήρια. Υστερα από έναν χρόνο διοργανώθηκε η πορεία για το «Stonewall», ως διαµαρτυρία για όσα είχαν συµβεί εις βάρος των οµοφυλοφίλων. Από τότε εκδηλώσεις για την επέτειο διοργανώνονται και σε άλλες χώρες, µε τον τίτλο «Ρride» (Υπερηφάνεια).

Πλέον, γίνονται Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στις περισσότερες χώρες του κόσµου – περίπου 150 στην Ευρώπη – και εκτιµάται ότι κάθε χρόνο συµµετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Στα φεστιβάλ οι διοργανωτές γιορτάζουν τη λεσβιακή, γκέι, αµφιφυλοφιλική και τρανσεξουαλική διαφορετικότητα και παράλληλα προβάλλουν ή διεκδικούν περισσότερα δικαιώµατα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: