ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Athens Pride: Γιορτή ισότητας

Posted in LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on June 7, 2010

αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

ATHENS PRIDE: 5.000 ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ηταν η φετινή γιορτή της διαφορετικότητας, με τη συμμετοχή περίπου πέντε χιλιάδων λεσβιακών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών (ΛεΓκΑΤ) ατόμων.

Από νωρίς βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος δεκάδες ενημερωτικά περίπτερα ΛεΓκΑΤ οργανώσεων και ομάδων, αυτόνομων χώρων, πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Νεολαία Συνασπισμού, Οικολόγοι Πράσινοι), ακτιβιστών από αρκετές χώρες, καθώς και ΜΜΕ, με την «Ε» χορηγό επικοινωνίας. Οσο όμως ο ήλιος έπεφτε τόσο ο κόσμος ετοιμαζόταν για τη μεγάλη παρέλασή τους στους δρόμους της Αθήνας. Αφού προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από ΛεΓκΑΤ σωματεία, οργανώσεις και καλεσμένους από το εξωτερικό, η μεγάλη παρέλαση-πορεία ξεκίνησε με εκατοντάδες μπαλόνια, σφυρίχτρες, εντυπωσιακά κοστούμια και δυνατή μουσική.

Σύντομα όμως όλοι σιώπησαν μπροστά από το καμένο υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin. Οι δυνατές μουσικές από τα δύο άρματα έκλεισαν και ο χορός σταμάτησε. Οπως είχαν πει λίγο νωρίτερα από τα μεγάφωνα, «σε ένδειξη μνήμης για τα θύματα κάθε μορφής βίας». Λίγο μετά η παρέλαση συνεχίστηκε, με τις γνωστές αντιδράσεις των περαστικών. Αρκετοί απορούσαν, μερικοί απεύχονταν, κάποιοι χειροκροτούσαν. Πάνω στο προπορευόμενο άρμα είχε ανεβεί και η γραφική Ελένη Λουκά η οποία φώναζε «Ο Χριστός δεν είναι εχθρός σας». Η δεύτερη στάση της παρέλασης ήταν στη Βουλή. Κόντρα όμως στο πνεύμα των ημερών, που θέλει τους εκάστοτε συγκεντρωμένους μπροστά από το Κοινοβούλιο να γιουχάρουν και να φωνάζουν «κλέφτες», το Athens Pride χειροκρότησε. Ο «παπάς» πάνω στο άρμα φώναζε από τα μεγάφωνα: «Χειροκροτήστε τους 300 που θα ψηφίσουν τον νόμο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Χειροκροτήστε τους κρυφούς της Βουλής». Οταν η παρέλαση άρχισε να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, χρειάστηκε να σιωπήσει ξανά. Αυτή τη φορά μπροστά από τον «επίσημο εκφραστή της θεσμικής ομοφοβίας», όπως αποκαλούσαν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οπως έλεγαν από τα μεγάφωνα πριν σιωπήσουν, «το ΕΣΡ θέλει να μην υπάρχουμε. Εμείς απαντάμε: Είμαστε παντού».

«Είμαστε παντού»

Αλλωστε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride: «Είμαστε τα αδέρφια σας και τα παιδιά σας. Κάποιες και κάποιοι από εμάς είμαστε και οι γονείς σας. Είμαστε συνάδελφοι και συνεργάτιδές σας. Είμαστε γείτονες και γειτόνισσες. Ζούμε μαζί σας, μοιραζόμαστε την καθημερινότητά σας. Ζούμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, αλλά ζούμε και στο Μέτσοβο, το Σουφλί, την Ιστιαία και την Ιεράπετρα. Είμαστε έφηβοι κι έφηβες, είμαστε συνταξιούχοι. Ανήκουμε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Είμαστε κομμουνίστριες, δεξιοί, ανένταχτες, αναρχικοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλίστριες. Είμαστε και κομμωτές και οδηγοί νταλίκας, όπως είμαστε βουλευτές και μετανάστριες, καλλιτέχνες ή καθηγητές, αστυνομικίνες, στρατιωτικοί και αντιεξουσιάστριες. Είμαστε άνεργοι κι άνεργες, εργάτες κι εργοδότριες».

Στο πνεύμα πάντως του «Είμαστε παντού», που ήταν και το φετινό σύνθημα του Athens Pride, αρκετοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τα επαγγέλματά τους. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, θεατρολόγος σκηνογράφος, σερβιτόρος, ιχθυολόγος, φιλόλογος, τραπεζικός υπάλληλος κ.ά. Το αδιαχώρητο επικράτησε στο τέλος της παρέλασης, αφού το πλήθος του κόσμου δεν χωρούσε στην πλατεία, με αποτέλεσμα η Σταδίου να παραμείνει για ώρα κλειστή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, περίπου πέντε χιλιάδες άτομα παραβρέθηκαν στο Athens Pride. Η εορταστική διάθεση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ και κορυφώθηκε με τη συναυλία της Ελενας Παπαρίζου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: