ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Σουηδία: Μουσείο ακυρώνει έκθεση φωτογραφίας για την καταπίεση των LGBT ατόμων από τις θρησκείες

Posted in θεσμική ομοφοβία by stopomofovia on June 11, 2010

Το μουσείο World Cultures στο Gothenburg ακύρωσε προγραμματισμένη έκθεση για την ομοφυλοφιλία στις θρησκείες για να αποφύγει την ενόχληση θρησκευτικών ομάδων.

Η Elisabeth Ohlsson – Wallin ήταν η φωτογράφος πίσω από την έκθεση Ecce Homo το 1998, όπου ο Ιησούς απεικονίστηκε ως ομοφυλόφιλος. Η έκθεση είχε προσβάλλει πολλούς χριστιανούς, οι οποίοι είχαν περιοριστεί σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Τώρα η Ohlsson – Wallin έχει τραβήξει φωτογραφίες στην Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία μιας νέας έκθεσης.

Η καλλιτέχνις δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση (SvT) ότι θέλει να προβάλλει την καταπίεση των LGBT ατόμων στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (χριστιανισμό, ισλαμισμό, ιουδαϊσμό). Δείχνει κείμενα από τη Βίβλο και το Κοράνι, όπου καταδικάζεται η ομοφυλοφιλία και τα απεικονίζει με φωτογραφίες γυμνών ή σχεδόν γυμνών ατόμων του ίδιου φύλου.

Παρόλο που το μουσείο έχει χρηματοδοτήσει μέρος του ταξιδιού της Ohlsson-Wallin στην Ιερουσαλήμ, δεν θα φιλοξενήσει ποτέ τις φωτογραφίες της. Αφού συμβουλεύτηκε εκπροσώπους των τριών θρησκειών, το μουσείο δεν θέλει να την παρουσιάσει ως ξεχωριστή έκθεση, υποστηρίζοντας ότι θα τους προσβάλλει.

Η Ohlsson-Wallin ανέφερε στο SvT ότι ήδη είναι σε επαφή με άλλα μουσεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προβάλλουν την έκθεση.

Το 2005 το ίδιο μουσείο απομάκρυνε έργο τέχνης μουσουλμάνου καλλιτέχνη, επειδή συντηρητικές ομάδες μουσουλμάνουν το βρήκαν προσβλητικό.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: