ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Το πρώτο Pride της Αγίας Πετρούπολης γεννιέται..

Posted in LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on June 15, 2010

Οι διοργανωτές της πρώτης Πορείας Gay Pride στην Αγία Πετρούπολη δήλωσαν ότι έκαναν αίτηση σήμερα για να πάρουν άδεια για τη διοργάνωση της Πορείας στις 26 Ιουνίου. Στην αίτησή τους που έστειλαν στο δημαρχείο, οι διοργανωτές είπαν ότι αν η δράση τους εγκριθεί σκοπεύουν να συγκεντρώσουν  500-600 συμμετέχοντες.

“Υποβάλαμε αίτηση σήμερα το πρωί στις αρχές της πόλης σύμφωνα με το νόμο για τις δημόσιες διαδηλώσεις για να πραγματοποίησουμε την πορεία μας για την ανεκτικότητα, τον σεβασμό της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBT ατόμων”, είπε η Maria Efremkova, επικεφαλής των διοργανωτών του Pride.

“Ελπίζουμε ότι ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματός μας στην ελευθερία της συγκέντρωσης, ωστόσο είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη διεξαγωγή της εκδήλωσής μας σε εναλλακτική τοποθεσία”, πρόσθεσε η Maria Efremenkova.

“Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στους συναδέλφους μας στην Αγία Πετρούπολη στο δικαίωμά τους να πραγματοποιήσουν την πρώτη δημόσια δράση για LGBT άτομα στη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας και θα σταθούμε δίπλα τους στις 26 Ιουνίου στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης ανεξάρτητα από το αν η εκδήλωση επιτραπεί ή απαγορευτεί”, είπε ο επικεφαλής των διοργανωτών του Moscow Pride, Nikolai Alekseev.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, η επιτροπή του IDAHO (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας) και το InterPride, η Διεθνής Οργάνωση Διοργανωτών Pride, υπενθυμίζουν ότι: “Η ελευθερία της συνάθροισης εγγυάται από τη Ρωσία με το άρθρο 31 του Συντάγματος και οι ρώσοι πολίτες προστατεύονται επίσης από τα άρθρα 11 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το άρθρο 21 της Διεθνούς  Συνθήκης για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, μια Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που έχει επικυρωθεί κι από τη Ρωσία”.

Οι δύο οργανώσεις παροτρύνουν τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης να απαντήσει θετικά στην αίτηση των διοργανωτών και να λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας. Καλούν ακόμα τις Πρεσβείες των κρατών – μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά να στηρίξουν τους διοργανωτές και να παρακολουθήσουν την πορεία. Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί Πορεία Gay Pride στην Αγία Πετρούπολη. Παρόμοιες δράσεις στη Μόσχα τίθενται υπό απαγόρευση κάθε χρόνο από το 2006, καθώς επίσης και στο Tambov to 2008 και το Ryazan το 2009.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι αρχές της πόλης οφείλουν να απαντήσουν στο αίτημα των διοργανωτών εντός τριών ημερών. Η Αγία Πετρούπολη επελέγη τον περασμένο Μάιο στο Μινσκ για να φιλοξενήσει το τρίτο Slavic Pride το 2011. Το Slavic Pride πραγματοποιήθηκε ήδη στη Μόσχα το 2009 και στο Μινσκ τον φετινό Μάιο.

πηγή

Advertisements
Tagged with:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: