ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Το 51% των Ελλήνων συμφωνεί ότι “οι γκέι και οι λεσβίες πρέπει να ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν”

Posted in νέα, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on June 16, 2010

Ένας στους δύο Έλληνες υποστηρίζει το δικαίωματα των γκέι και των λεσβιών να ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που δημοσιοποίησε χθες το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) παρουσίασε χθες το Πόρισμα της τελευταίας του έρευνας για τις στάσεις των Ελλήνων, οι οποίες συγκρίνονται με τις αντίστοιχες σε 27 χώρες-μέλη και υπό ένταξη χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey) επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα και η Ελλάδα συμμετείχε στις περιόδους 2002-3 και 2004-5. Αυτή η πορεία στο χρόνο αποτυπώνει τις στάσεις που τείνουν να παγιωθούν στο κοινωνικό σώμα, αλλά και τις μεταβολές τους.

Μεταξύ των θεμάτων που θίγει η έρευνα, είναι κι οι στάσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων σχετικά με την ελευθερία των ομοφυλόφιλων ατόμων.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούν τις στάσεις των Ελλήνων το 2009, είναι ενθαρρυντικά για την μεταβολή της στάσης απέναντι στους γκέι και τις λεσβίες.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν»:

  • συμφωνώ απόλυτα/συμφωνώ απάντησε το 51% των ερωτηθέντων
  • ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ απάντησε το 21,5%
  • διαφωνώ απόλυτα/διαφωνώ το 24,4% και
  • δεν ξέρω/δεν απαντώ το 3,0%

Οι θετικές στάσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στους γκέι και τις λεσβίες υπολείπεται ακόμα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, όπου το 64% απάντησε συμφωνώ απόλυτα/συμφωνώ, ενώ το ποσοστό των απαντήσεων διαφωνώ απόλυτα/διαφωνώ ήταν 16,8%.

Για να δείτε όλη την έρευνα, πατήστε εδώ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: