ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Έκκληση της ILGA στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Ανοιχτή επιστολή στον Boyko Borisov, Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας  και τον Tzvetan Tzvetanov, Υπουργό Εσωτερικών

Βίαιες επιθέσεις με κίνητρο το μίσος


Αγαπητοί κύριοι Borisov και Tzvetanov,

Σας γράφω για να εκφράσω την ανησυχία σχετικά με πληροφορίες που λαμβάνουμε από τη Συμμαχία Βούλγαρων Ακτιβιστών για περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων από εθνικιστικές ομάδες στοχεύοντας ομάδες όπως οι Ρομά και τα LGBT άτομα.

Όπως ξέρετε, στις 26 Ιουνίου, η LGBT Κοινότητα στη Βουλγαρία θα φιλοξενήσει το τρίτο ετήσιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Αυτή η εκδήλωση, η οποία γιορτάζει τη διαφορετικότητα και προωθεί τον σεβασμό και τις αξίες της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιώμάτων, παράλληλα προσελκύει εχθρικές αντιδράσεις από ομάδες ανθρώπων που αντιτίθενται σε αυτές τις δημοκρατικές αξίες και χρησιμοποιούν βία και εκφοβισμό.

Σας καλούμε να διασφαλίσετε ότι το Φεστιβάλ LGBT Υπερηφάνειας θα πραγματοποιηθεί ειρηνικά και με την απαραίτητη προστασία. Όπως ξέρετε, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καθήκον του κράτους να εξασφαλίζει ότι οι πολίτες απολαμβάνουν τα δικαιώματα της συνάθροισης και της έκφρασης χωρίς διακρίσεις. Ακόμα, είναι καθήκον του κράτους να παρέχει επαρκή προστασία στους πολίτες, που εκφράζουν ή/και υπερασπίζονται απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί απαραίτητα η πλειοψηφία.

Η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους είναι ένα σοβαρό ζήτημα στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους. Στις 31 Μαρτίου 2010, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτηση Σύσταση στα κράτη-μέλη σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση τ ων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Η Σύσταση καλεί τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν, να καταγράψουν και να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά ρητορικής και εγκλημάτων μίσους.

Το 2008-2009, ο Τομέας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε δύο εκθέσεις συγκεκριμένα για ζητήματα LGBT δικαιωμάτων. Αυτές οι εκθέσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο ποινικός κώδικας της Βουλγαρίας δεν αναγνωρίζει το ομοφοβικό και τρανσφοβικό κίνητρο ως επιβαρυντικό παράγοντα για τις καταδίκες θυτών εγκλημάτων και ρητορικής μίσους. Επομένως, καλούμε τις βουλγαρικές αρχές να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία θα αναγνωρίζονται ως παράγοντες που αποτελούν κίνητρα μίσους, εξίσου όπως ο ρατσισμός.

Ελπίζω ότι το φετινό Φεστιβάλ LGBT Υπερηφάνειας θα διεξαχθεί ειρηνικά και με την απαραίτητη αστυνομική προστασία. Ακόμα ελπίζουμε ότι οι βουλγαρικές αρχές θα λάβουν σαφή θέση υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και θα καταδικάσουν κάθε έκφραση μίσους και προσπάθεια σαμποτάζ του Φεστιβάλ LGBT Υπερηφάνειας. Τέλος, ελπίζουμε ότι η Βουλγαρία θα κάνει τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα για να βελτιώσει τη νομοθεσία της σχετικά με το μίσος και τη βία, ώστε να εξασφαλίζει την επαρκή αντιμετώπιση της ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

Evelyne Paradis
Εκτελεστική Διευθύντρια ILGA-Europe

Advertisements
Tagged with: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: