ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Δικαίωμα των κρατών η κατοχύρωση του γάμου ομόφυλων ζευγάριων

Posted in νομοθεσία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on June 25, 2010

αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, και κάθε κράτος είναι ελεύθερο να νομοθετεί όπως επιθυμεί για το θέμα αυτό, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο του Στρασβούργου, στερώντας από δυο αυστριακούς ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να παντρευτούν.

«Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων», σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CEDH). «Οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις κοινωνικές ανάγκες για το θέμα και να ανταποκριθούν, καθώς ο γάμος έχει κοινωνική και πολιτιστική σημασία που είναι βαθιά ριζωμένη και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη μια κοινωνία στην άλλη», πρόσθεσαν οι δικαστές.

Στο Δικαστήριο προσέφυγαν οι Χορστ Μίκαελ Σαλκ 48 ετών, και ο σύντροφός του Φράντς Γιόχαν Κοπφ 50 ετών που κατοικούν στη Βιέννη. Οι δύο ομοφυλόφιλοι αγωνίζονται μάταια, από το 2002, ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας τους, για να μπορέσουν να παντρευτούν. Για το λόγο αυτό έφθασαν μέχρι και το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο απέρριψε την προσφυγή τους.

Κατά την ακρόαση ενώπιον του CEDH, τον Φεβρουάριο, είχαν τονίσει ότι ο νέος νόμος της Αυστρίας για τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2010, δεν τους δίνει το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά και είναι κατά την άποψη τους μεροληπτικός. Τουλάχιστον 21 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προβλέπουν ή έχουν ήδη νόμους για πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έξι επιτρέπουν το γάμο ομοφυλοφίλων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: