ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ιρανή λεσβία ηθοποιός αγωνίζεται να κερδίσει άσυλο στην Αγγλία

Posted in ομοφοβική βία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on June 25, 2010

Η Ιρανή λεσβία ηθοποιός αγωνίζεται να κερδίσει άσυλο στην Αγγλία, επειδή φοβάται ότι θα εκτελεσθεί αν αποσταλλεί στο Ιράν.Η 27χρονη, Kiana Firouz, άρχισε να κάνει μια ταινία στην Τεχεράνη πριν από μερικά χρόνια για να δοθεί φωνή στις λεσβίες της χώρας.

Πριν από δύο χρονιές, ήρθε στην Αγγλία ως φοιτήτρια, αλλά οι ιρανικές αρχές ανακάλυψαν το έργο της και μυστική αστυνομία άρχισε να την παρακολουθεί. Ο λεσβιασμός είναι παράνομος στο Ιράν και επιβάλεται θανατική ποινή στις υπότροπες. Η κα. Firouz αιτήθκε άσυλο στην Αγγλία, αλλά απορρίφθηκε λέγοντάς της πως θα μπορούσε να αποφύγει τη δίωξη, αν ήταν «διακριτική» για το σεξουαλικό προσανατολισμό της. Ωστόσο, η κα. Firouz εμφανίζεται σε μια ταινία βασισμένη στη ζωή της που ονομάζεται Cul de Sac, η πρεμιέρα της οποίας είναι απόψε, και ο φόβος της είναι πως, τώρα είναι αρκετά γνωστή ώστε να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η ίδια παίζει στο έργο, το οποίο διερευνά τη στάση της χώρας του Ιράν απέναντι στον λεσβιασμό. Η ίδια πιστεύει πως οι σκηνές λεσβιακού σεξ στην ταινία, είναι αρκετές για να την οδηγήσουν σε εκτέλεση. Η κα Firouz λέει πως είναι «συγκλονισμένη» από την προσοχή στην υπόθεσή της και αρνείται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά σε δήλωσή που έστειλε τον περασμένο μήνα, είπε ότι θα αντιμετωπίσει σύντομα απέλαση. Είπε: «Ο λεσβιασμός στο Ιράν είναι αμαρτία και έγκλημα το οποίο υπόκειται σε σκληρή τιμωρία. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η επανάληψη αυτού του αδικήματος τιμωρείται με θάνατο. Η ποινή για το λεσβιασμό αφορά γυναίκες οι οποίες είναι ενήλικες, έχουν σώας τας φρένας, και συναινούν, είναι 100 χτυπήματα με μαστίγιο. “Εάν ο λεσβιασμός επαναλαφθεί τρεις φορές η ίδια τιμωρία επιβάλλεται κάθε φορά, η θανατική ποινή ισχύει για την τέταρτη φορά”.

Ο ακτιβιστής για την παροχή ασύλου, Paul Canning, δήλωσε πως η υπόθεσή της ήταν “εξαιρετικά ενοχλητική» για τις ιρανικές αρχές και πως η οικογένειά της που ζει στη χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Είπε στην Pink News: “Η κα Firouz θα φυλακιστεί, θα βιαστεί στη φυλακή. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι αυτό συμβαίνει στις λεσβίες”. «Είναι πολύ ενοχλητική πραγματικώς για το ιρανικό καθεστώς. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει 50 με 100 εκτελέσεις – που γνωρίζουμε – των αντιπάλων του καθεστώτος”. Η δικηγορίνα της, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στην Pink News πως οι κα Firouz είναι πλέον γνωστή στι ιρανικές αρχές και κινδυνεύει. Είπε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι αυτή είναι λεσβία, αλλά της είπε ότι θα μπορούσε να είναι διακριτική. Αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρημα.» “Το δικαστήριο επανέλαβε το ίδιο κατά την έφεση, πως καμιά-κανείς δεν ξέρει ποια είναι”.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: