ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Υπερδιπλάσια από πέρσι η συμμετοχή στο Sofia Pride!

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός by stopomofovia on June 28, 2010

Το τρίτο ετήσιο Sofia Pride πραγματοποιήθηκε χωρίς να καταγραφούν βίαια περιστατικά χάρη στις αποφασιστικές κινήσεις 300 αστυνομικών που πρόφυλαξαν τη διαδήλωση. Περίπου 700 άτομα – αριθμός κοντά στις προσδοκίες των διοργανωτών – συμμετείχαν στην πορεία η οποία κατέληξε σε συναυλία. Επικεφαλής της παρέλασης, το κεντρικό σύνθημα της οποίας ήταν “Love equality, embrace diversity”, ήταν ένα άρμα από το οποίο έπαιζε μουσική και πάνω του χόρευε κόσμος. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση ήταν γκέι, λεσβίες, αμφί, τρανς και στρέιτ, ενώ υπήρχαν επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενου του ευρωβουλευτή  Michael Cashman αλλά και ενός στρέιτ άντρα που ήρθε από την Ολλανδία ειδικά για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των LGBT στη Βουλγαρία. Στην παρέλαση συμμετείχε ακόμα ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Επιτροπής του Ελσίνκι Krasimir Kanev.

Νωρίτερα, την Κυριακή, περίπου 100 εθνικιστές και μέλη ακροδεξιάς νεολαίας συγκεντρώθηκαν σε μία διαμαρτυρία κατά του Sofia Pride, με συνθήματα “Οι γκέι θέλουν τον θάνατο των Βούλγαρων”, “Έξω οι ομοφυλόφιλοι από τη Βουλγαρία, για να κρατήσουμε αγνά τα παιδιά μας”, “Η Βουλγαρία είναι ένα μέρος για νορμάλ ανθρώπους – οι γκέι στη φυλακή” και “Όλοι οι γκέι, στην Ουγκάντα”. Οι εθνικιστές προσπάθησαν να επιτεθούν στην παράλαση του Sofia Pride, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Η ακριβής διαδρομή της παρέλασης κρατήθηκε μυστική μέχρι τα τελευταία λεπτά. Οι διοργανωτές δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους οδηγίες για τους συμμετέχοντες προκειμένου να αποφύγουν τυχόν επιθέσεις και μετά την παρέλαση, συμβουλεύοντας μεταξύ άλλων να κινούνται σε μεγάλος ομάδες και να μην προβάλλουν αφίσες ή σημαίες του γκέι κινήματος εκτός του χώρου της εκδήλωσης, που φυλασσόταν από την αστυνομία.

Παραπάνω από 300 αστυνομικοί περιφρούρησαν την παρέλαση και εμπόδισαν ακροδεξιούς εξτρεμιστές από το να επιτεθούν στους διαδηλωτές, παρόλο που οι τελευταίοι δέχτηκαν λετικές επιθέσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις τριών νεαρών που προσπάθησαν να επιτεθούν στην παρέλαση.

Η πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Βουλγαρία έγινε τον Ιούνιο του 2008, με τη συμμετοχή 100 ατόμων, οι οποίοι δέχτηκαν επιθέσεις από μέλη ακροδεξιάς νεολαίας με βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία συνέλαβε κάποιες δεκάδες εξτρεμιστές.

Η παρέλαση του 2009 πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και συγκέντρωσε 300 συμμετέχοντες, ενώ σημαδεύτηκε από την έντονη αντίθεση της ορθόδοξης εκκλησίας της Βουλγαρίας.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: