ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ομοφοβία και γυναικείος αθλητισμός

Posted in LGBT δικαιώματα by stopomofovia on July 1, 2010

αναδημοσίευση από το Womba Magazine

Τι είναι η ομοφοβία;

Ομοφοβία: «οποιοδήποτε σύστημα πεποιθήσεων, που στηρίζει αρνητικά στερεότυπα για τα ομοφυλόφιλα άτομα». Οι ομοφοβικοί πιστεύουν ότι οι γκέι και οι λεσβίες είναι «άρρωστοι, ανήθικοι, ή κατώτεροι από τους ετεροφυλόφιλους». Η εχθρότητα, η αποδοκιμασία ακόμα και το μίσος συγκαταλέγονται συχνά στα συναισθήματα των ομοφοβικών, τα οποία εκδηλώνονται με λεκτική βία αλλά και εγκλήματα μίσους, όπως επιθέσεις, άσκηση σωματικής βίας, ακόμα και φόνους.

Μία σημαντική αιτία της ομοφοβίας είναι η ΑΓΝΟΙΑ: Όσο τα άτομα δεν έρχονται σε επαφή και δεν γνωρίζουν γκέι και λεσβίες, τόσο ενισχύονται οι ομοφοβικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Η ομοφοβία έχει ένα βαθύ, αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό των γκέι και των λεσβιών:

  • παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • νιώθουν ότι δεν αξίζουν
  • εμφανίζουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • τους/τις αποτρέπει από το να αξιοποιήσουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους
  • τους/τις οδηγεί στην κατάθλιψη, την κατάχρηση αλκοόλ ή/και ουσιών και
  • είναι μια από τις βασικές αιτίες αυτοκτονίας γκέι εφήβων

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας ήταν αφιερωμένη στην Ομοφοβία στον Αθλητισμό.

Υπάρχει ομοφοβία στον αθλητισμό;

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Έκθεσή της επισημαίνει ότι η ομοφοβία είναι κυρίαρχη στον αθλητισμό τόσο στην κουλτούρα των οπαδών όσο και μεταξύ των αθλητών, και χρησιμοποιείται για να χλευασθούν οι αντίπαλοι ή οι διαιτητές, με ομοφοβικά υβριστικά συνθήματα.

Η – για 15 χρόνια – διευθύντρια του Women’s Sports Foundation, Donna Lopiano δηλώνει: «Τόσο ο αντρικός όσο και ο γυναικείος αθλητισμός είναι εξαιρετικά ομοφοβικοί. Υπάρχει μεγάλος φόβος στους γκέι και τις λεσβίες ότι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός θα έχει αρνητική επίδραση στο θέμα των χορηγών».

Σύμφωνα με την Sherri Murrell (φωτο δεξιά), προπονήτρια της ομάδας του Portland State University, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι λεσβία, οι διακρίσεις είναι έντονες στο γυναικείο μπάσκετ: «Μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου, εξαιτίας όλων αυτών που λένε “μην πας σε αυτό το πρόγραμμα γιατί η προπονήτρια είναι λεσβία” και μετά το πρόγραμμα πηγαίνει άπατο και χάνεις τη δουλειά σου γιατί το πρόγραμμα δεν είναι πετυχημένο».

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Γυναικείου Μπάσκετ (Women’s Basketball Coaches Association) στις ΗΠΑ απαγόρευση την προβολή του ντοκιμαντέρ Training Rules της Pat Griffin κατά τη διάρκεια συνεδρίου του. Το ντοκιμαντέρ αφορούσε την ομοφοβία στον αθλητισμό, παρουσιάζοντας την περίπτωση της Jen Harris, η οποία κατήγγειλε ότι εκδιώχθηκε από την ομάδα μπάσκετ του Penn State University to 2005 επειδή είναι λεσβία, παρόλο που ήταν η πρώτη σκόρερ της ομάδας.

Παίκτριες Μπάσκετ και Coming Out

Σε ένα τόσο ομοφοβικό περιβάλλον, όσο ο αθλητισμός και μάλιστα ο γυναικείος, οι περιπτώσεις των αθλητριών που επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αποκτά μεγαλύτερη σημασία – μιας και είναι ο πιο δραστικός τρόπος να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός και η ομοφοβία.

Μία από τις πρώτες παίκτριες μπάσκετ του WNBA που μίλησε για το σεξουαλικό της προσανατολισμό ήταν η Sue Wicks: «Είναι πολύ σημαντικό να λέει κανείς “να, μία παίκτρια με τον άντρα και το παιδί της”, αλλά θέλω να δω και το προφίλ ενός ζευγαριού γυναικών, ειδικά αν έχουν μία σταθερή κι όμορφη σχέση, για να προβληθεί κάτι τέτοιο και με θετικό τρόπο».

Η, γνωστή και στην Ελλάδα από τη θητεία της στον Παναθηναϊκό το 1999, Michele Van Gorp (φωτο αριστερά) δήλωσε ανοιχτά ότι είναι λεσβία, λέγοντας: «Είναι μια προσωπική επιλογή για τον καθένα, κι αν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου να είσαι out, τότε μην το κάνεις. Αλλά μη φοβάσαι να είσαι out. Υπάρχει πολύς κόσμος που είναι στρέιτ και επίσης πολύς κόσμος που είναι γκέι. Έτσι είναι η ζωή». Μιλώντας για την περίοδο που έπαιζε στην Liberty της Νέας Υόρκης, αναφέρει: «Ήταν ταμπού στην ομάδα, και ήταν δύσκολο για μένα.. Δεν προσπαθώ να πιέσω κανέναν, αλλά δεν θα ζήσω τη ζωή μου διαφορετικά επειδή κάποιοι φοβούνται τι θα πει η κοινωνία».

Η Sheryl Swoopes, τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης και άλλες τόσες MVP στο WNBA, που φέτος αγωνίστηκε στις Εσπερίδες, το 2005 δήλωσε ότι είναι λεσβία, λέγοντας: «Αυτό δεν αλλάζει το ποια είμαι. Δεν μπορώ να ελέγξω ποια θα ερωτευτώ. Κανείς δεν μπορεί.. Δεν βγήκα από τη ντουλάπα για να γίνω ηρωίδα… Έχω βαρεθεί να κρύβω τα συναισθήματα μου για τον άνθρωπο που αγαπώ και να παριστάνω κάποια που δεν είμαι».

του Απόστολου Σαμπαζιώτη, ψυχολόγου

sabaziotis@gmail.com

Leave a comment