ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Βρετανία: Χορήγηση ασύλου σε ομοφυλόφιλους που καταπιέζονται στις χώρες τους

Posted in νομοθεσία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on July 7, 2010

Χορήγηση του δικαιώματος ασύλου σε ομοφυλόφιλους που δεν μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τη σεξουαλικότητά τους στις χώρες τους χωρίς να φοβούνται ότι θα διωχθούν ποινικά, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η δικαστική αυτή αρχή που αποτελεί το τελευταίο σώμα προσφυγής στο βρετανικό νομικό σύστημα έκρινε ότι κατώτερο δικαστήριο της χώρας δεν θα έπρεπε να έχει απορρίψει την προσφυγή για τη χορήγηση ασύλου δύο εναγόντων από το Καμερούν και το Ιράν αντίστοιχα και ότι οι δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν τη χορήγηση ασύλου στους δύο άνδρες, που δεν κατονομάζονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, παρότι και οι δύο είχαν ξυλοκοπηθεί στις χώρες τους, καθώς έκριναν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να συμπεριφέρονται με διακριτικότητα ώστε να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους.

Η εκδήλωση ομοφυλοφιλικών συμπεριφορών τιμωρείται στο Ιράν με δημόσιο μαστίγωμα ή εκτέλεση, ενώ στο Καμερούν θεωρείται επίσης παράνομη, αλλά τιμωρείται με ποινές φυλάκισης.

«Το να αναγκάσεις έναν ομοφυλόφιλο να προσποιείται ότι δεν υπάρχει η σεξουαλικότητά του ή να καταπιέζει τη συμπεριφορά με την οποία εκφράζεται ισοδυναμεί με το να του αρνηθείς το θεμελιώδες δικαίωμά του να είναι ο εαυτός του» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδος Χόουπ του Κρέγκχεντ.

«Οι ομοφυλόφιλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι με άλλα άτομα που έχουν τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό με τους ετεροφυλόφιλους» σημείωσε.

Στην απόφασή του το δικαστήριο καταλήγει λέγοντας ότι το τεστ που εφάρμοσε το κατώτερο δικαστήριο για να αποφασίσει αν οι συνθήκες σε άλλες χώρες είναι υποφερτές θα πρέπει να καταργηθεί καθώς δεν είναι σύμφωνο με το πνεύμα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: