ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ένα γκέι ζευγάρι από τη Βρετανία για τη ζωή στη Σύμη..

Posted in Uncategorized by stopomofovia on July 26, 2010

Λονδίνο – Σύμη χωρίς επιστροφή

Εγκατέλειψαν Αγγλία και την καριέρα τους για να εγκατασταθούν στην ακριτική Σύμη. Παρά την οικονομική κρίση, ούτε ο συγγραφέας Τζέιμς ούτε ο φωτογράφος Νιλ σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αντιθέτως, ετοιμάζουν μια ταινία α λα «Μamma Μia!» για να τονώσουν την τουριστική κίνηση του νησιού.

Σεπτέμβριος του 2002. Δυο Βρετανοί φτάνουν από το Μπράιτον στην ακριτική Σύμη. Οι ντόπιοι δεν δίνουν και πολλή σημασία. Αλλοι δυο τουρίστες που κάνουν καθυστερημένα τις διακοπές του. Δεν ήξεραν όμως πως δεν είχαν εισιτήριο επιστροφής. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές εβδομάδες για να συνειδητοποιήσουν πως οι δυο ξένοι ήρθαν για να μείνουν.

Οκτώ χρόνια μετά ο Τζέιμς Κόλινς και ο Νιλ Γκόσλινγκ έχουν στεριώσει στη Σύμη. Εχουν στήσει τη δική τους επιχείρηση- φωτογραφείο και γκαλερί- «βιοπορίζονται από τη γραφειοκρατία», μαθαίνουν ελληνικά, χορεύουν στα πανηγύρια, έχουν αποκτήσει βαφτισιμιό, ακούν στο παρατσούκλι «τα παιδιά» (κι ας έχουν περάσει τα 40) και ετοιμάζουν ταινία στο στυλ του «Μamma Μia!» για να προσελκύσουν τουρίστες στο νησί.

«Πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι θα θέλαμε να ζήσουμε στο εξωτερικό και δεν θέλαμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να έχουμε χάσει την ευκαιρία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τζέιμς. «Κανονίσαμε λοιπόν τις υποχρεώσεις μας στην Αγγλία και βγάλαμε εισιτήρια χωρίς επιστροφή για την Αθήνα. Φτάσαμε με ένα σακίδιο ο καθένας και ένα λαπ τοπ. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν πάντα η πρώτη μας επιλογή για διακοπές και η Σύμη το αγαπημένο μας νησί», συνεχίζει ο Τζέιμς που έκανε για πρώτη φορά διακοπές στο νησί το 1996.

Οι γκέι γάμοι θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την οικονομία της Ελλάδας και ειδικά για τα νησιά, υποστηρίζουν ο συγγραφέας Τζέιμς Κόλινς και ο φωτογράφος Νιλ Γκόσλινγκ.

Γιατί επιλέξατε τη Σύμη;

Εχει κάτι το ελκυστικό, σαν τις Σειρήνες που παράσερναν τους ναυτικούς στα βράχια. Εχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και η αρχιτεκτονική. Αυτά τα βρίσκεις και σε άλλα νησιά. Είναι το χωριό, η ιστορία, τα μονοπάτια, το τοπίο, το φως, τόσα πολλά… Εμείς πλέον νιώσαμε πως εδώ τροφοδοτείται η δημιουργικότητά μας. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Να σκεφτείτε πως το πρώτο μου μυθιστόρημα το έγραψα εδώ, το 1996. (σ.σ. έχει εκδώσει δύο βιβλία).

Δεν ήταν δύσκολο να αφήσετε μια καριέρα στην Αγγλία για ένα αβέβαιο μέλλον στην Ελλάδα;

Ηταν μέρος της περιπέτειας. Πού ξέρεις τι θα βρεις στρίβοντας στη γωνία; Οταν φύγαμε η δουλειά μας βρισκόταν στο απόγειό της. Είχαμε μια μικρή θεατρική εταιρεία όπου γράφαμε και ανεβάζαμε μιούζικαλ, ενώ εγώ δούλευα παράλληλα ως φωτογράφος και ο Τζέιμς εργαζόταν σε καμπαρέ και έγραφε και για άλλες θεατρικές ομάδες. Νιώθαμε όμως πως θα καταπιεστούμε δημιουργικά αν συνεχίσουμε τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, κυνηγώντας το χρήμα. Δεν ήταν λοιπόν και τόσο δύσκολο τελικά να τα αφήσουμε όλα πίσω μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη ώρα που ζήσατε στο νησί;

Ηταν το 2008 όταν ο Νιλ έσπασε το πόδι του και πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο της Ρόδου και για τρεις μήνες έπρεπε να μείνει στο σπίτι. Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το μαγαζί και παρά το γεγονός ότι τα νοσήλια καλύφθηκαν από το ΤΕΒΕ στριμωχτήκαμε οικονομικά καθώς έπρεπε να πληρώσουμε και ξενοδοχείο για μια εβδομάδα στη Ρόδο. Οπως δεν ήταν εύκολο να φτάσει κάποιος με 14 καρφιά στο πόδι από τον Γιαλό στο χωριό μέσα από στενά μονοπάτια και πολλά σκαλιά. Ομως έτσι ζήσαμε και ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές όταν διαπιστώσαμε πως υπήρχαν πολλοί φίλοι που μας συμπαραστάθηκαν.

Στα οκτώ χρόνια που πέρασαν ο 42χρονος Νιλ και ο 47χρονος Τζέιμς έμαθαν να μαγειρεύουν ελληνικές λιχουδιές- με τον Νιλ να διεκδικεί τον τίτλο του σεφ. Να λατρεύουν τα πανηγύρια- ο Νιλ χορεύει, ο Τζέιμς παρακολουθεί. Να ακούνε Μάνο Χατζιδάκι. Να τα βγάζουν πέρα με τη γραφειοκρατία- τα έχουν αναθέσει όλα σε έναν καλό λογιστή. Και όταν δεν τα βγάζουν πέρα; «Προσποιούμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Αλλωστε εμείς από μια μεριά “χρωστάμε” στη γραφειοκρατία, διότι απαιτεί πολλά χαρτιά και μικρές φωτογραφίες, κι έτσι έχουμε δουλειά».

Οσο για τα ελληνικά; «Καταλαβαίνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε και διαβάζουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να γράψουμε», εξηγούν. Οχι χωρίς εκπλήξεις… «Τον πρώτο χρόνο έμαθα τη φράση “Καλό μήνα” και την είπα και στον Νιλ. Μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, γεμάτο γιαγιάδες. Ο Νιλ χαρούμενος άρχισε να λέει την καινούργια φράση που είχε μάθει σε όλους. Μόνο που έλεγε “Καλό μ..νί. Ξαφνικά έπεσε νεκρική σιωπή. Ψιθύρισα στον Νιλ τι είχε πει κι εκείνος έβαλε το χέρι στο στόμα και κοκκίνισε. Οι γιαγιάδες άρχισαν να γελάνε και να τον χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και συνέχισαν τα ψώνια».

Πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν όμως ούτε ως γκέι ζευγάρι. «Ισως επειδή η Σύμη είναι και προορισμός διακοπών για πολλά γκέι ζευγάρια. Πάντως ποτέ δεν διαπιστώσαμε ομοφοβικά σημάδια. Αν και πολλοί γνωρίζουν πως είμαστε ζευγάρι, κάποιοι θα έχουν μπερδευτεί καθώς στην αρχή του χρόνου ο Νιλ απέκτησε εγγόνι και η κόρη του ήρθε να μείνει μαζί μας», λέει ο Τζέιμς. Το ενδεχόμενο του γάμου πάντως δεδομένου πως η Τήλος είναι κοντά δεν φαίνεται να τους απασχολεί. «Δεν σκοπεύουμε να παντρευτούμε αν και έχουμε πάρει την ευλογία ενός σαμάνα στο Περού…».

Μήπως τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι η στιγμή να φύγετε;

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να δουλέψουμε. Το ξέραμε όταν ήρθαμε εδώ πως θα έρχονταν δύσκολες μέρες. Είμαστε όμως τυχεροί. Το μαγαζί μας εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία όλο τον χρόνο κι έτσι δεν βασιζόμαστε μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο. Δεν έχουμε οικογένεια να συντηρήσουμε ούτε δάνεια να πληρώσουμε. Είμαστε τυχεροί δε και για έναν άλλο λόγο ακόμη. Ναι, θα μπορούσαμε να πάμε κάπου αλλού αν το θέλαμε ή αν έπρεπε, ενώ πολλοί φίλοι μας εδώ δεν μπορούν. Τυχεροί ή όχι ξέρουμε πως πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: