ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

ΟΛΚΕ: “Πάγιο και διαρκές αίτημα ο πολιτικός γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης ομοερωτικών ζευγαριών”

Posted in LGBT δικαιώματα by stopomofovia on September 3, 2010

Ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα, μονόδρομος στην Ελλάδα παραμένει ο γάμος, αφού τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ετερόφυλα που επιλέγουν τη συμβίωση βλέπουν να καταπατούνται σε καθημερινή βάση τα δικαιώματά τους.

Με επιστολή της προς την «Ε», η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος) διαμαρτύρεται για τα κενά του νόμου 3719/2008, που ρυθμίζει στην Ελλάδα το σύμφωνο συμβίωσης και ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ να επεκτείνει τις ρυθμίσεις του νόμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αφορμή για την παρέμβαση είναι μια πρόσφατη εγκύκλιος του ΙΚΑ και αντίστοιχη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες δεν εντάσσονται στην έννοια της οικογένειας τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, με αποτέλεσμα το σύμφωνο συμβίωσης στη χώρα μας να αποτελεί μια ιδιωτικού δικαίου συμφωνία που ρυθμίζει μόνο περιουσιακά και κληρονομικά θέματα των ετερόφυλων και μόνο ζευγαριών, αφήνοντας ακόμη και γι’ αυτά τα ζευγάρια εκτός διευθέτησης τα φορολογικά, εργατικά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των δύο συντρόφων.

Η αύξηση των de facto οικογενειών και η συζήτηση για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών οδήγησε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να μεριμνήσουν νομοθετικά για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών. Ετσι, με εξαίρεση τις Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Βοσνία, Κύπρο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, FYROM, Ρομανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Ουκρανία και Βατικανό, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών που δεν τους ενώνουν τα δεσμά του γάμου.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την εγκύκλιο του ΙΚΑ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, έφεραν ξανά στο προσκήνιο όχι μόνο τις “αδυναμίες” του ίδιου του νόμου, αλλά και το νομικό κενό που υπάρχει στην αναγνώριση των ζευγαριών του ίδιου φύλου», τονίζει στην επιστολή της η Ειρήνη Πετροπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΚΕ και προσθέτει ότι «ως γνωστόν, το νομικό καθεστώς που ισχύει έχει αποκλείσει τελείως τα ομόφυλα ζευγάρια από την έννοια της οικογένειας, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να είναι ξεκρέμαστα σε ό,τι αφορά περιουσιακά, κληρονομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και εργασιακά δικαιώματα των δύο συντρόφων».

«Ανάμεσα στα πάγια και διαρκή αιτήματα της ΟΛΚΕ», τονίζει η Ειρήνη Πετροπούλου, είναι και η άμεση εφαρμογή του πολιτικού γάμου και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, καθώς και η θέσπιση ενός συμφώνου συμβίωσης που θα καλύπτει απόλυτα και ισόνομα ομοερωτικά και ετερόφυλα ζευγάρια όχι μόνο ως προς τα ανωτέρω δικαιώματα, αλλά και στο δικαίωμα ομογονεϊκότητας και τεκνοθεσίας. «Υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές, χωρίς να έχουμε δει να γίνεται τίποτα το ουσιαστικό μέχρι σήμερα», διαμαρτύρεται.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: