ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Σύλληψη του γκέι ακτιβιστή Nikolai Alekseev από τις Ρωσικές αρχές

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on September 16, 2010

Διεθνής ανησυχία για την σύλληψη του Nikolai Alekseev

H ILGA-Europe καλεί την παγκόσμια κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί στην καταπάτηση των LGBT δικαιωμάτων στη Ρωσία και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Nikolai Alekseev, διοργανωτή του Moscow Pride.

Ο Nikolai Alekseev, τον περασμένο Απρίλιο, είχε επισκεφθεί την Αθήνα, καλεσμένος του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και είχε μιλήσει σε δημόσια συζήτηση με αφορμή την προβολή της ταινίας “Beyond Gay – The Politics of Pride”.

Η ILGA-Europe εκφράζει την έντονή της ανησυχία για τις συνεχιζόμενες διώξεις των υπέρμαχων των LGBT ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία:

1.   Στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, ο Nikolai Alekseev, ένας από τους πλέον προβεβλημένους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες απαίτησαν να αποσύρει τις καταγγελίες που είχε υποβάλει κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνεχείς παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι για τα LGBTI άτομα στη Ρωσία.

2.      Την ίδια μέρα, ακυρώθηκε η πρεμιέρα του Πολιτιστικού Queer Φεστιβάλ στην Αγία Πετρούπολη και το Φεστιβάλ κινδυνεύει να απαγορευθεί, ύστερα από μία σύσταση της δημοτικής αρχής, η οποία περιγράφει το Φεστιβάλ ως “προπαγάνδα της ομοφυλοφιλίας”.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα  για την ασφάλεια του Νikolai Alekseev και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του ακτιβιστή από τις Ρωσικές αρχές καθώς και την άμεση παύση κάθε πίεσης σε αυτόν να αποσύρει τις καταγγελίες του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ILGA-Europe βρίσκεται σε επαφή με ακτιβιστές στην περιοχή, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι ο Νikolai ήταν ακόμα υπό κράτηση, στις 12.00 ώρα Βρυξελλών. Φαίνετα ότι

Η ILGA-Europe, ακόμα, καλεί τις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να σεβαστούν τα συνταγματικά δικαιώματα των LGBTI ατόμων για την ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης και να διασφαλίσουν ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό.

Η ILGA-Europe συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και καλεί τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να λάβουν δράση.

πηγή: ILGA-Europe

Advertisements

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. DESPINA PANAGIOTOPOULOU said, on September 16, 2010 at 4:49 pm

    It is unacceptable to witness such things nowadays. Νikolai Alekseev and anyone else should not be prosecuted just because of his sexual orientation.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: