ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Nikolai Alekseev: “Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας οργάνωσαν την απαγωγή μου”

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός by stopomofovia on September 19, 2010

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Στη Μόσχα βρίσκεται πλέον ο Νikolai Alekseev, ύστερα από δύο ημέρες κράτησης από άντρες των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η εξαφάνιση του ρώσου ακτιβιστή και διοργανωτή του Moscow Pride, ο οποίος πριν 4 μήνες βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride, προκάλεσε ανησυχία στη δυτική Ευρώπη: ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών δημόσια κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί το δικαίωμα του Alekseev στην ελευθερία της μετακίνησης, ενώ Γερμανίδα βουλευτίς επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες της χώρας της εργάζονταν προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωσή του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Alekseev, όλα άρχισαν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου: ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο Domodedovo κι ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση για Γενεύη, τον σταμάτησε ο επικεφαλής της ασφάλειας του αεροδρομίου λέγοντάς του ότι χρειαζόταν να γίνει περαιτέρω έλεγχος στις αποσκευές του. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε σε ένα μικρό γραφείο, όπου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Alekseev, έγινε έλεγχος όλων των αποσκευών του, των εγγράφων του καθώς και του φορητού του υπολογιστή – διαδικασία η οποία κράτησε για δυόμιση ώρες. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος ασφαλείας έδωσε εντολή σε  τέσσερις άντρες με πολιτικά να τον πάρουν από το αεροδρόμιο, ενώ στην ερώτησή του ίδιου πού θα τον μεταφέρουν, η απάντηση ήταν “θα δεις”.

Ο Alekseev οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της  Kashira, μιας πόλης σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο. Ο ίδιος έμαθε το πού βρισκόταν κάνοντας χρήση του iPad του, όταν δεν βρισκόταν υπό την επιτήρηση των απαγωγέων του. Στο αστυνομικό τμήμα, ο Alekseev δέχθηκε προσβολές και ψυχολογική βία, καθώς οι απαγωγείς του χρησιμοποίησαν “όλες τις βρισιές που υπάρχουν στο λεξικό για τους γκέι” και απαίτησαν να αποσύρει τις καταγγελίες που έχει υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απαγόρευση του Μoscow Pride. Του ασκήθηκε, μάλιστα, πίεση και έντονος εκφοβισμός προκειμένου να υπογράψει έγγραφο που είχαν ήδη ετοιμάσει με το οποίο θα απέσυρε κάθε νομική διαδικασία εναντίον της Ρωσίας, αλλά και να ματαιώσει την επικείμενη διαμαρτυρία κατά του δημάρχου της Μόσχας. Ο ίδιος αρνήθηκε επίμονα.

Σχετικά με την είδηση που κυκλοφόρησε χθες, ότι ο Alekseev βρισκόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας επιδιώκοντας να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο ίδιος την διέψευσε, εξηγώντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαγωγείς του του πήραν το κινητό τηλέφωνο κι έστειλαν οι ίδιοι SMS διαδίδοντας αυτές τις φήμες.

Την επόμενη νύχτα, μεταφέρθηκε στην Tula, 200 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας: όπως αναφέρει ο ίδιος “σκεφτόμουν αλήθεια ότι κάτι κάκο πρόκειται να συμβεί, ήταν όντως τρομαχτικό”. Οι άντρες, ωστόσο, τον μετέφεραν στα περίχωρα της Μόσχας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε και τον απελευθέρωσαν. Ο Alekseev τελικά επέστρεψε στη Μόσχα, με λεωφορείο.

Ο Nikolai Alekseev δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον της καταπίεσης των LGBT δικαιωμάτων από τις Ρωσικές αρχές και ευχαριστεί όλους όσους συμπαραστάθηκαν στην περιπέτειά του και άσκησαν πίεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά του και να απελευθερωθεί.

Advertisements

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] δηλώσεις, ομοφοβική βία by stopomofovia on September 23, 2010 Παρά την πρόσφατη περιπέτεια του Nikolai Alekseev, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε ισχυρή […]

  2. […] ότ,ι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Alekseev κατήγγειλε την απαγωγή του από Ρώσους πράκτορες, με στόχο τον εκφοβισμό του και την απόσυρση των […]

  3. […] ότ,ι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Alekseev κατήγγειλε την απαγωγή του από Ρώσους πράκτορες, με στόχο τον εκφοβισμό του και την απόσυρση των […]

  4. […] ότ,ι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Alekseev κατήγγειλε την απαγωγή του από Ρώσους πράκτορες, με στόχο τον εκφοβισμό του και την απόσυρση των […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: