ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Διεθνής Αμνηστία: “Ακροδεξιοί απειλούν την ασφάλεια του Belgrade Pride”

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on September 29, 2010

Η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωσή, της προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακροδεξιές ομάδες να απειλήσουν την ασφάλεια της Παρέλασης Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι και στο οποίο θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία από το Athens Pride.

Η Παρέλαση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου και θα είναι η πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας στην πρωτεύουσα της Σερβίας από το 2001. Τότε, η πορεία είχε διαλυθεί από βίαιες επιθέσεις εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν χούλιγκανς ποδοσφαιρικών ομάδων και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων:

Οι διοργανωτές του Belgrade Pride είχαν προσπαθήσει και πέρσι να πραγματοποιήσουν Παρέλαση, ωστόσο ύστερα από την απροθυμία της αστυνομίας να συνεργαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων, η Παρέλαση ακυρώθηκε.

O Πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο συναντήθηκε με εκπροσώπους LGBT οργανώσεων και εξέφρασε τη στήριξή του στο Belgrade Pride, δήλωσε: “Το κράτος θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους, οποιαδήποτε κι αν είναι η εθνικότητά τους, το θρήσκευμά τους ή ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. Καμία ομάδα δεν πρέπει να καταφεύγει στις απειλές και τη βία ή να παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια του και να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων νομίζει ότι είναι διαφορετικοί”.

Το διευθυντικό στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας Tim Hancock δήλωσε: “Η Αμνηστία έχει ήδη ενημερωθεί για ότι γίνονται διάφορες προσπάθειες για τον εκφοβισμό των γκέι ακτιβιστών. Οι απειλές υποδαυλίζουν την προκατάληψη και ενθαρρύνουν τη βία, έχοντας ως στόχο να πληγεί η LGBT Κοινότητα της Σερβίας. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν.

Οι Σερβικές αρχές οφείλουν να τηρήσουν σκληρή στάση και να εγγυηθούν τα δικαιώματα της LGBT Κοινότητας και των υποστηρικτών της στην ελεύθερη συνάθροιση, στην έκφραση και το σχετίζεσθαι. Είναι υποχρέωση της αστυνομίας να ερευνήσει άμεσα όλα τις απειλές και να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να δηλώσουν δημόσια και απερίφραστα ότι οι LGBT πολίτες της Σερβίας έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν και οποιοσδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει αυτό το δικαίωμα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: