ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Υποστήριξε την Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι!

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on September 29, 2010

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση για την υποστήριξη του Belgrade Pride 2010!

Υποστήριξε την Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι!

Η υπογραφή σου είναι απαραίτητη ΤΩΡΑ!!!

Μπες εδώ και υπόγραψε!

Οι ΛΟΑΤ στη Σερβία δεν έχουν εγγυημένα τα δικαιώματα στη συνάθροιση, έκφραση και συνεταιρισμό. Από το 2001, η κοινότητα ΛΟΑΤ στην Σερβία δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει Πορεία Υπερηφάνειας, λόγω σοβαρών απειλών που δέχεται από ακροδεξιές και ομοφοβικές οργανώσεις. Οι υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ συνεχίζουν να πέφτουν θύματα απειλών και επιθέσεων. Σχετικά λίγα άτομα ύποπτα για τέτοιες επιθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, και σε όποιες περιπτώσεις έγιναν προσαγωγές, οι κατηγορίες αφορούσαν πλημμελήματα.

2001

Το 2001 η αστυνομία απέτυχε να προστατεύσει επιθέσεις σε συμμετέχοντες στο 1ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από μέλη αντι-διαδηλωτών. Η μέρα εορτασμού της Υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι, στις 30 Ιουνίου 2001, αλλά αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια αντι-διαδηλωτών που απείλησαν και επιτέθηκαν σε συμμετέχοντες στην πορεία. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε αναφορές από διάφορες πηγές ότι η αστυνομία, αν και βρισκόταν εκεί όταν οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκε μόνο όταν επιτέθηκαν και στους ίδιους.

2009

Πέρυσι, η Πορεία Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου, που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2009, δεν πραγματοποιήθηκε όταν οι αρχές την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια στους συμμετέχοντες της Πορείας στην συμφωνημένη πορεία μέσα από το κέντρο της πόλης εξαιτίας απειλών από ακρο-δεξιές ομάδες.

Παρόλες τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου, οι αρχές απέτυχαν να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους για την έκδοση απειλών προς στους διοργανωτές και υποστηρικτές της Πορείας. Ο σερβικός νόμος εναντίων των Διακρίσεων εγγυάται ρητά και στους ΛΟΑΤ το δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης. Απειλές που αποσκοπούν στην παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία συνάθροισης και έκφρασης των άλλων, και που οδηγούν σε υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας εναντίον των διοργανωτών και συμμετεχόντων στην Πορεία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης και τον σερβικό νόμο, όπως το άρθρο 387 του Σερβικού Ποινικού Κώδικα, αναφορικά με Φυλετικές και άλλες Διακρίσεις.

2010

Ακτιβιστές από τους σερβικούς οργανισμούς ΛΟΑΤ, ανακοίνωσαν ότι θα βαδίσουν μαζί με τις οικογένειές τους, φίλους και υποστηρικτές από άλλους οργανισμούς, στις 10 Οκτώβρη στο κεντρικό Βελιγράδι.

Οι ακροδεξιές ομάδες προσφεύγουν σταθερά στην δημόσια απειλή χρησιμοποιώντας το δημόσιο βήμα, όσο πλησιάζουν οι μέρες για την Πορεία. Οι απειλές εναντίον των διοργανωτών και συμμετεχόντων στη φετινή Πορεία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, όπως και στο facebook. Υπάρχουν αναφορές για απειλές δηλώσεων στήριξης από ακροδεξιές ομάδες, όπως και κάλεσμα graffiti εναντίον της Πορείας. Η Διεθνής Αμνηστία επίσης έμαθε για προσπάθειες εκφοβισμού ακτιβιστών ΛΟΑΤ. Η στάση των αρχών στη Σερβία φέτος έχει βελτιωθεί σε αντίθεση με πέρυσι. Αυτό αποτελεί καθαρά αποτέλεσμα των ισχυρών διεθνών πιέσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κρατών-Μελών. Έως τώρα οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, του υπουργού Εσωτερικών, του Πρόεδρου και του Υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων έχουν ανταποκριθεί επαρκώς. Έχουν καταδικάσει δημόσια όλες τις δηλώσεις διάκρισης εναντίον ΛΟΑΤ και κατέστησαν σαφές ότι προσπάθειες για εκφοβισμό διοργανωτών της Πορείας δεν θα γίνουν ανεκτές. Παρ΄όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την σοβαρότητα της κατάστασης των απειλών, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η δημόσια υποστήριξη προς στους διοργανωτές, προτρέποντας τις αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι δηλώσεις θα γίνουν πραγματικότητα.

Ανάλαβε δράση τώρα:

Υποστήριξε την Πορεία Υπερηφάνειας!

Στείλε γράμμα στον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας και στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων στη φετινή Πορεία!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: