ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Belgrade Pride: Συγκρούσεις αυτή την ώρα μεταξύ αστυνομίας και αντι-διαδηλωτών

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on October 10, 2010

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι αυτή την ώρα στο Βελιγράδι η αστυνομία συγκρούεται με εκατοντάδες ακροδεξιούς διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούν να διακόψουν την Πορεία LGBT Υπερηφάνειας – Belgrade Pride, που πραγματοποιείται στο κέντρο της Σερβικής πρωτεύουσας.


Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα μίσους όπως “θάνατος στους ομοφυλόφιλους”, επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους συμμετέχοντες στην Πορεία Υπερηφάνειας, χρησιμοποιώντας τούβλα, πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα, ενώ έχουν γίνει και αρκετές συλλήψεις.

Εκατοντάδες άτομα, γκέι, λεσβίες αλλά και υποστηρικτές μεταξύ των οποίων Σέρβοι και ξένοι αξιωματούχοι, έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Βελιγραδίου για να πάρουν μέρος στο Belgrade Pride – στο οποίο συμμετέχει και αποστολή από το δικό μας Athens Pride.

H φετινή Πορεία Υπερηφάνειας θεωρείται ένα σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και καλείται τώρα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ομάδες δεξιών διαδηλωτών αναφέρουν ότι οι εκδηλώσεις της LGBT Κοινότητας είναι αντίθετες στις αξίες της σερβικής οικογένειας και της θρησκείας. Ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς διαδηλωτές εναντίον του Pride είναι νεαρά μέλη ποδοσφαιρικών ομάδων, στις οποίες συμμετέχουν νεοναζί και μέλη άλλων ακραίων οργανώσεων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: