ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Παρελθόν το Don’t Ask Don’t Tell για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Posted in νομοθεσία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on October 12, 2010

Τέλος στην πολιτική που απαγόρευε στους γκέι και τις λεσβίες ένστολους κι ένστολες στο στρατό των ΗΠΑ να δηλώνουν ανοιχτά τις προτιμήσεις τους έδωσε απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού που έκρινε ότι ο νόμος που την προβλέπει είναι αντισυνταγματικός.

Στο σκεπτικό της η δικαστής σημειώνει ότι ο νόμος που προβλέπει τη σχετική απαγόρευση όχι μόνο δεν έχει θετική επίδραση για την ετοιμότητα του στρατού αλλά εμποδίζει τη δυνατότητα στρατολόγησης ικανού προσωπικού. Έκρινε επίσης ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Η απόφαση, που ισχύει για τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, ήδη χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις για τα LGBT δικαιώματα.

Σύμφωνα με την πολιτική που ήταν γνωστή σαν «don’t ask, don’t tell» («μην ρωτάτε, μην το αποκαλύπτετε»), οι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να ρωτούν για τις σεξουαλικές προτιμήσεις άλλων στελεχών του στρατού. Με τη σειρά τους τα στελέχη δεν επιτρεπόταν να αποκαλύψουν ότι είναι γκέι, ενώ κινδύνευαν με απόταξη αν το έπρατταν.

Η πολιτική είχε τεθεί σε ισχύ από το 1993 από τη κυβέρνηση Κλίντον μετά από συμβιβασμό με τις ένοπλες δυνάμεις που ζητούσαν πλήρη απαγόρευση.

Τυπικά υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για την άσκηση έφεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πιθανό να το αφήσει να παρέλθει. Πάντως ο πρόεδρος είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποφασίσει το Κογκρέσο για την άρση ή μη του νόμου, και όχι ένα δικαστήριο.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα το Κογκρέσο είχε αντιτεθεί σε μία προσπάθεια για κατάργηση του σχετικού νόμου. Αν οι Δημοκρατικοί, που γενικά την υποστηρίζουν, χάσουν έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μία νέα πρωτοβουλία θα είναι πιο δύσκολο να υπερψηφιστεί.

πηγή in.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: