ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Υπόλογη η Σερβία στην Ε.Ε. για τη βία στο Belgrade Pride

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on October 12, 2010

Η ανεπάρκεια της Σερβίας στην αντιμετώπιση των επεισοδίων κατά την αντιδιαδήλωση για το «Gay Pride», στο Βελιγράδι, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της σερβικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αμερικανική πρεσβεία εξήρε το έργο της αστυνομίας για την περιφρούρηση της πορείας.

Χθες, οι αρχές της Σερβίας συνέχιζαν τις προσαγωγές ατόμων, που συμμετείχαν στους βανδαλισμούς και τα επεισόδια κατά την αντιδιαδήλωση για την πορεία των ομοφυλοφίλων. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο αρχηγός της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης «Obraz», Μλάντεν Ομπράντοβιτς, που είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές με τις ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές του απόψεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της σερβικής αστυνομίας, τα επεισόδια ήταν οργανωμένα και δεν προκλήθηκαν αυθόρμητα. Η διασπορά και η ταυτόχρονη εκδήλωση των επιθέσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, οι κινήσεις αντιπερισπασμού που εκδηλώθηκαν με επιθέσεις κατά της αστυνομίας στην περιφέρεια του Βελιγραδίου και η επιλογή των στόχων μαρτυρούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν κατόπιν σχεδίου.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν, καταδίκασε οξύτατα τα επεισόδια βίας στη σερβική πρωτεύουσα, εκτιμώντας ότι από το Βελιγράδι εστάλη στον κόσμο ένα εξαιρετικά άσχημο μήνυμα, που μπορεί να βαρύνει αρνητικά στην εισήγηση για την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προς την Ε.Ε.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, ανέφερε ότι «οι μειονοτικές ομάδες, όπως τα μέλη της ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής κοινότητας, δεν επιτρέπεται να ζουν υπό τον φόβο της βίας στη Σερβία και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη» και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της σερβικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι εκκρεμεί η απαγόρευση λειτουργίας ακροδεξιών οργανώσεων, μέλη των οποίων ήταν κατά κύριο λόγο οι δράστες των επεισοδίων της Κυριακής.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: