ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Σημαντική νίκη για την LGBT κοινότητα: Eυρωκαταδίκη και πρόστιμο στη Ρωσία για την απαγόρευση του Moscow Gay Pride


Mε μια απόφαση – σταθμό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε σήμερα την LGBT κοινότητα της Ρωσίας, ύστερα από την εκδίκαση των τριών προσφυγών του Nikolai Alekseev.

Ο γνωστός γκέι ακτιβιστής, ο οποίος βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα επίσημος προσκεκλημένος του Athens Pride, κατήγγειλε στο Δικαστήριο ότι η απαγόρευση της Πορείας Υπερηφάνειας στη Μόσχα το 2006, το 2007 και το 2008 παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το ΕΔΑΔ συμφώνησε και καταδίκασε τη Ρωσία, επιβάλλοντάς της πρόστιμο 27.510 ευρώ, τα οποία υποχρεώνεται να καταβάλλει στον Alekseev ως αποζημίωση.

Ο μέχρι πριν από λίγες μέρες δήμαχρος της Μόσχας, Yuri Luzhkov, είχε επανειλλημένα απαγορεύσει τη διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας, αποκαλώντας τους γκέι και τις λεσβίες “σατανικούς”. Κάθε χρόνο, από το 2006, οι LGBT Ρώσοι ακτιβιστές με επικεφαλής τον Nikolai Alekseev επιχειρούν να πραγματοποιήσουν Πορείες Υπερηφάνειας και έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομική βία και καταστολή: το Μάιο του 2006 συνελήφθησαν παραπάνω από 120 άτομα, ενώ το 2007 τραυματίστηκε σοβαρά από νεοναζί ο Βρετανός γκέι ακτιβιστής Peter Tatchell.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, “ο βασικός λόγος γα την απαγόρευση των γκέι πορειών ήταν η άρνηση των Αρχών να εγκρίνουν τις διαδηλώσεις που, σύμφωνα με την άποψή τους, προωθούν την ομοφυλοφιλία. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει τις σοβαρές προσωπικές απόψεις που εξέφρασε δημόσια ο δήμαρχος της Μόσχας και τη σχέση αυτών των δηλώσεων με τις απαγορεύσεις. Ως εκ τούτου το Δικαστήριο αποφάσισε ότι, αφού η κυβέρνηση δεν δικαιολόγησε τις απαγορεύσεις αυτές με τρόπο συμβατό με τις απαιτήσεις της Σύμβασης, ο κος Alekseev έπεσε θύμα διακρίσεων εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού”.

Μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Alekseev δήλωσε: “Αυτή η απόφαση είναι μια μεγαλειώδης νίκη για εμάς, γιατί κανένας δικαστής, κανένας δικηγόρος, κανένας πολιτικός δε θα μπορεί πια να μας πει ότι οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεών μας είναι σύμφωνες με το νόμο.. Η 21η Οκτωβρίου θα γιορτάζεται στο μέλλον ως η Ημέρα της LGBT Ρωσικής Απελευθέρωσης”.

Υπενθυμίζεται ότ,ι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Alekseev κατήγγειλε την απαγωγή του από Ρώσους πράκτορες, με στόχο τον εκφοβισμό του και την απόσυρση των καταγγελιών του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Advertisements

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] δικαιώνει την LGBT κοινότητα της Ρωσίας, καθώς καταδικάζει και επιβάλλει πρόστιμο στη Ρωσία για την απαγόρευση του Moscow Gay Pride. Τέλος, η […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: