ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Αυστραλία: “Ασφαλή σχολεία” για τους γκέι και τις λεσβίες μαθητές και μαθήτριες

Posted in ομοφοβική βία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on October 22, 2010

Σε μια συγκυρία όπου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Αυστραλία, η ομοφοβία και τα LGBT δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο, μαζί με θέματα όπως η οικονομία, η εκπαίδευση και το περιβάλλον, στην πολιτεία της Βικτορίας, δημιουργείται ένας συνασπισμός από 11 σχολεία “ασπίδα” για τους γκέι και τις λεσβίες μαθητές/τριες.

Είναι η πρώτη φορά που το εκπαιδευτικό σύστημα προβαίνει σε παρόμοια κίνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει αντικρουόμενες αντιδράσεις. Τα 11 σχολεία σχηματίζουν ένα μέτωπο με το όνομα “Συνασπισμός Ασφαλών Σχολείων” (Safe Schools Coalition). Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθεί η καλλιέργεια πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ γκέι και στρέιτ μαθητών και να εκπαιδευτούν οι δάσκαλοι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία στην τάξη. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και ενισχύονται στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αφίσες, πληροφοριακό υλικό και σχετικά forums.

Η υπουργός Παιδείας Bronwyn Pike (φωτο), ο γιος της οποίας είναι ανοιχτά γκέι, δήλωσε: “Ελπίζω να υπάρξουν και άλλα σχολεία που θα στηρίξουν αυτή την κίνηση και να τοποθετηθούν ευνοϊκά απέναντι στην ομοφυλοφιλία, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση και της ευρύτερης κοινωνίας.. αν τα παιδιά νιώθουν απομονωμένα εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους, αυτό επηρεάζει τη σχολική τους απόδοση αλλά και την ψυχολογική τους ανάπτυξη”. Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 60% των γκέι και των λεσβιών μαθητών και μαθητριών αντιμετωπίζουν λεκτικές επιθέσεις και σωματική κακοποίηση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιστατικών συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον.

πηγή Rainbow Network Victoria

Leave a comment