ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ανησυχητική αύξηση της ομοφοβικής βίας στην Ολλανδία

Posted in ομοφοβική βία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on November 4, 2010

Ανησυχητική αύξηση παρατηρείται στα ομοφοβικά περιστατικά στην Ολλανδία – μια χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν περήφανη για τη παγκόσμια φήμη της στην ανεκτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, στην Ουτρέχτη, οι ομοφοβικές απειλές και η χρήση βίας ανάγκασαν ένα ζευγάρι λεσβιών, μία τρανς και ένα γκέι ζευγάρι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παρόλαυτα, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια αξιόπιστη αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων.

Ο 40χρονος René Tigges μετακόμισε πρόσφατα στην Ουτρέχτη. Ζει σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά και δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, δεν ανησυχεί για το ποιος τον κοιτάζει όταν φιλάει ένα φίλο του στο δρόμο. “Απλά παραμένω ο εαυτός μου. Αν είμαι στο δρόμο με έναν γκέι φίλο μου ή αν περπατώ μαζί του μέχρι το σταθμό, θα τον αποχαιρετήσω όπως οποιοσδήποτε άλλος”.

Το να φιλιέται κανείς τρεις φορές στο μάγουλο είναι ένας συνήθης χαιρετισμός στην Ολλανδία, ακόμα και μεταξύ στρέιτ αντρών. Ωστόσο, τα φιλιά μεταξύ αντρών προκαλούν άσχημες αντιδράσεις από τους νέους Μαροκινούς που ζουν στην Ολλανδία, οι οποίοι είναι αυτοί που αναφέρονται πιο συχνά ως οι θύτες της ομοφοβικής βίας.

Ένας νέος Μαροκινός στην Ουτρέχτη υποστηρίζει ότι οι γκέι άντρες πρέπει να κατηγορούν μόνο τους εαυτούς τους. “Συμπεριφέρονται αηδιαστικά για να τραβούν την προσοχή. Αν κάνεις τα ψώνια σου κι αρχίζεις να φιλιέσαι, αυτό δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού; Ναι, είναι πρόκληση, ξέρετε τι εννοώ. Άντρας – γυναίκα, εντάξει, αλλά πρέπει να δείχνουν λίγο σεβασμό”.

Σύμφωνα με έναν άλλο 20χρονο Μαροκινό, αυτοί που κρύβονται πίσω από τα ομοφοβικά περιστατικά βίας είναι συνομήλικοί του. Δεν μαθαίνουν τίποτα για την ομοφυλοφιλία στο σχολείο και υπάρχει μεγάλο ταμπού για αυτό το θέμα στα σπίτια τους. Στο μεταξύ, όπως λέει, ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας Geert Wilders πυροδοτεί την ένταση με την αντι-ισλαμική πολιτική του: “Ακόμα, έχει να κάνει πολύ με τον Wilders. Πολεμάει το Ισλάμ, και για αυτό χρησιμοποιούν κάτι για να πολεμήσουν και τον ίδιο. Έτσι, διαλέγουν τους γκέι, επειδή ο Geert Wilders τους υποστηρίζει. Αυτά ακούω από τα παιδιά στη γειτονιά”.

Ο René Tigges είναι τακτικός θαμώνας του Bodytalk, του μοναδικού γκέι καφέ της Ουτρέχτης. Αρκετές φορές, μαζί με άλλους πελάτες, έχει έρθει αντιμέτωπος με επιθετικά σχόλια από νεαρούς Ολλανδούς από το Μαρόκο: “Βρωμοπούστηδες, αδερφές, και άλλα τέτοια”.

Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να παρέμβει σε αντίστοιχα περιστατικά, σύμφωνα με τον κο Tigges, αλλά το δημοτικό συμβούλιο της Ουτρέχτης σύντομα θα θέσει σε λειτουργία μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για θύματα ομοφοβικής βίας.

πηγή

Advertisements

One Response

Subscribe to comments with RSS.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: