ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Εσύ σε ποια ηλικία έκανες coming out;

Posted in ορατότητα, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on November 16, 2010

Θετικά στοιχεία σχετικά με την ηλικία στην οποία οι γκέι, αμφί και λεσβίες στη Βρετανία αποκαλύπτουν τον ερωτικό τους προσανατολισμό μεταφέρει έρευνα του Stonewall.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία απάντησαν 1.500 άτομα που είναι ήδη out, ο μέσος όρος της ηλικίας του coming out έχει πέσει τα τελευταία 40 χρόνια: Συγκεκριμένα, οι σημερινοί 60άρηδες έκαναν coming out κατά μέσο όρο στην ηλικία των 37. Αντίθετα, οι 3οάρηδες αποκάλυψαν τον ερωτικό τους προσανατολισμό κατά μέσο όρο στα 21 τους, ενώ για όσους βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 18-24, η ηλικία του coming out πέφτει στα 17.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, δεν απάντησαν άτομα που δεν έχουν κάνει coming out, το Stonewall όμως ανέφερε ότι  τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία συμπεριφορά όσων έχουν την αυτοπεποίθηση να κάνουν coming out νωρίτερα. Μεταξύ των 33 ατόμων που απάντησαν στην έρευνα και είναι πάνω από 60 ετών, μόνο πέντε είχαν κάνει coming out σε ηλικία μικρότερη των 18, ενώ ήταν αρκετοί αυτοί που μίλησαν για τον ερωτικό τους προσανατολισμό μόλις τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Ruth Hunt, στέλεχος του Stonewall, δήλωσε στον Guardian: “Οι άνθρωποι κάνουν coming out όλο και νεώτεροι. Φυσικά, ο καθένας από εμάς πρέπει να αποκαλύπτει τον ερωτικό του προσανατολισμό όταν νιώθει έτοιμος και σίγουρος, αλλά αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια ενθαρρυντική τάση και στέλνουν ένα θετικό μήνυμα σε οποιονδήποτε δεν είναι ακόμα out: Δεν χρειάζεται να περιμένεις. Η Βρετανία είναι πλέον μια πιο δίκαιη χώρα από ότι ήταν ως τώρα, μπορείς να βρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι”.

Η Ruth Hunt απέδωσε την αλλαγή που καταγράφει η έρευνα στο γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα, ενώ την ίδια στιγμή είναι πιο πιθανό από ότι παλιότερα να βλέπουν γκέι και λεσβίες στη δημόσια ζωή, στα τηλεοπτικά προγράμματα, κλπ., η εικόνα των οποίων τους βοηθά να ταυτοποιήσουν συναισθήματα που μπορεί να έχουν και οι ίδιοι. “Αυτό που βλέπουμε είναι μία έκρηξη των μοντέλων των ρόλων.. οι άνθρωποι πια μιλάνε για το ότι είναι γκέι, επομένως μπορούν ευκολότερα να συσχετίσουν αυτό που νιώθουν με κάτι που μπορούν να δουν”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρόλο που σήμερα τα σχολεία έχουν βελτιωθεί ως περιβάλλον για τους νέους, υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι και γονείς που συμβάλλουν στην οπισθοδρόμηση και την καθυστέρηση της συζήτησης για θέματα σεξουαλικότητας.

“Σήμερα, οι νέοι άνθρωποι αποκαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους στα σχολεία σε όλη τη Βρετανία”, δηλώνει η Hunt. “Μιας και οι γκέι, αμφί και λεσβίες μαθητές και μαθήτριες είναι πιο ορατοί/ές από ότι ήταν ως τώρα, είναι απαραίτητο τα σχολεία να βελτιώνουν την κατάσταση για αυτούς. Κάποιοι δάσκαλοι ακόμα πιστεύουν ότι ο ερωτικός προσανατολισμός είναι κάτι προσωπικό και δεν θα έπρεπε να συζητιέται, το ίδιο πιστεύουν και κάποιοι γονείς. Δεν προχωράμε όλοι με την ίδια ταχύτητα”.

Το coming out είναι μια πολύ προσωπική διεργασία, ο καθένας και η καθεμία από εμάς μπορεί να ανακινήσει το θέμα του ερωτικού του προσανατολισμού σε διαφορετική φάση της ζωής του. Εσύ σε ποια ηλικία αποκάλυψες στους φίλους και την οικογένειά σου ότι είσαι γκέι, αμφί ή λεσβία; Τι σε έκανε να είσαι ανοιχτός με τον ερωτικό σου προσανατολισμό; Ήταν εύκολο ή τραυματικό; Χαίρεσαι που έκανες coming out σε αυτή την ηλικία ή όχι;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: