ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Τουρκία: “Είσαι γκέι; Φέρε μας αποδείξεις!”

H γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να δείχνει τίμια». Eνθερμοι θιασώτες της γνωστής φράσης του Ιουλίου Καίσαρα φαίνεται να είναι οι ιθύνοντες του τουρκικού επιτελείου στρατού, καθώς δεν διστάζουν, στο πλαίσιο αξιολόγησης της ικανότητας των υποψηφίων για στράτευση με γνώμονα τις… ερωτικές προτιμήσεις, να εφαρμόσουν με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο στην πράξη τη «φιλοσοφία» του γνωστού Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Στην Τουρκία, η ομοφυλοφιλία νοείται ως ασθένεια, μια βαριά ψυχική διαταραχή, πλήρως ασύμβατη με τη στρατιωτική θητεία.

Ως εκ τούτου, ουδείς ομοφυλόφιλος δεν έχει θέση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και απαλλάσσεται αυτομάτως από τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Ωστόσο, το πιστοποιητικό απαλλαγής δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται, όπως συμβαίνει στον 21ο αιώνα με κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας μέλος φιλοδοξεί να γίνει και η γειτονική χώρα, με συνοπτικές διαδικασίες. Τουναντίον μάλιστα.

Προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, επικαλούμενος τη διαφορετικότητά του ως προς τον ερωτικό προσανατολισμό του, είναι αναγκασμένος να προσκομίσει και τις απαραίτητες αποδείξεις…

Σε κανένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι οι θεσμοί του κράτους και του στρατού τόσο αλληλένδετοι μεταξύ τους όσο στην Τουρκία. Κάθε Τούρκος πολίτης υποχρεούται να εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία του, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες.

Χωρίς διακρίσεις

Το τουρκικό επιτελείο στρατού δεν κάνει την παραμικρή διάκριση όταν πρόκειται για την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ενώ ο όρος της εναλλακτικής θητείας παραμένει εδώ και δεκαετίες μια έννοια άγνωστη στους Τούρκους στρατηγούς.

Είτε πρόκειται για αστέρες της ποπ μουσικής που διαβιούν στο εξωτερικό είτε για πολύτεκνους οικογενειάρχες, ή άτομα με προβλήματα αναπηρίας, ουδείς εξ αυτών δεν δικαιούται απαλλαγής των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Ωστόσο, υπάρχει μια και μοναδική εξαίρεση: οι ομοφυλόφιλοι, καθώς η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων εκτιμά ότι πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένα άτομα…

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας εκτυλίσσονται κάθε εβδομάδα πλήθος κωμικοτραγικών σκηνών στην απεγνωσμένη προσπάθεια κάθε ομοφυλόφιλου να αποδείξει τη διαφορετικότητά του.

Ενας εξ αυτών είναι ο 28χρονος Αντνάν Οζτούρκ, ο οποίος εργάζεται σήμερα στην Αγκυρα ως μηχανικός. Πριν από μια τριετία είχε κληθεί να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αντιμετωπίζοντας κατά τη διάρκεια αξιολόγησής του τη χλεύη και όχι μόνο από τους αρμόδιους στρατιωτικούς ψυχιάτρους.

«Κοιμάμαι με άντρες» είχε καταφέρει να ψελλίσει στην επιτροπή, ενώπιον της οποίας είχε εμφανιστεί, όπως τον είχε συμβουλέψει η δικηγόρος του, φορώντας… φούστα, κραγιόν και γυναικείο μέικ απ.

Τα προσβλητικά, γεμάτα λοιδορία, στην καλύτερη περίπτωση, σχόλια του στρατιωτικού ψυχιάτρου που ακολούθησαν απλώς δεν περιγράφονται…

Ωστόσο, ο Οζτούρκ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα χειρότερα έπονταν.

Η περιπέτεια

Προσκόμισε φωτογραφίες αγκαλιά με τον σύντροφό του

Λίγο πριν από την κλήτευσή του, ο Οζτούρκ βρισκόταν σε δίλημμα για το εάν έπρεπε να δηλώσει ή να αποκρύψει το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος ήξερε ότι κάθε εργοδότης απαιτούσε από τους υποψήφιους εργαζομένους την προσκόμιση του στρατιωτικού απολυτηρίου. Στην περίπτωση κατά την οποία αναγραφόταν στο στρατιωτικό έγγραφο ότι κάποιος απαλλάχθηκε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, δεν είχε την παραμικρή τύχη να προσληφθεί…

Πέραν αυτού, ο Οζτούρκ είχε τρομοκρατηθεί από τις φήμες που ήθελαν τους ομοφυλόφιλους να έχουν υπάρξει θύματα ξυλοδαρμού αλλά και βιασμού στα στρατόπεδα, γεγονός που τον οδήγησε στην απόφαση να δηλώσει ανοιχτά στους στρατιωτικούς ψυχιάτρους την ομοφυλοφιλία του.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν φαίνεται να πείστηκαν από την «ομολογία» του, θεωρώντας ότι παίζει θέατρο και προσπαθεί να τους παραπλανήσει, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη απαλλαγή.

Η… ετυμηγορία

Επειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του στο στρατιωτικό ψυχιατρείο, ο αρμόδιος γιατρός απεφάνθη ότι ο Οζτούρκ δεν ήταν ομοφυλόφιλος και τον έστειλε στο σπίτι του με την εντολή να επιστρέψει έχοντας στα χέρια του τα φωτογραφικά «ντοκουμέντα» που θα αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς του.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Οζτούρκ συναντήθηκε με τον σύντροφό του και ζήτησε από έναν τρίτο να τους φωτογραφήσει στη διάρκεια των ερωτικών τους περιπτύξεων…

Καίτοι το τουρκικό επιτελείο στρατού αρνείται κατηγορηματικά, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ότι οι ομοφυλόφιλοι υποχρεούνται να προσκομίσουν το απαραίτητο αποδεικτικό οπτικοακουστικό ή φωτογραφικό υλικό, σχεδόν το ένα τρίτο των ομοφυλοφίλων που κλήθηκαν στον στρατό παραδέχτηκε, βάσει δημοσκόπησης της οργάνωσης ομοφυλοφίλων Lambda, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ότι τους ζητήθηκαν τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία…

Η εξαίρεση

Ο αντιρρησίας που έγινε σύμβολο

Υπάρχουν και ομοφυλόφιλοι, όπως ο 31χρονος κουρδικής καταγωγής, Μεχμέτ Ταρχάν, οι οποίοι επιλέγουν διαφορετική οδό, προκειμένου να μην υπηρετήσουν. Ο Ταρχάν επικαλέστηκε συνειδησιακούς λόγους, κάτι που είχε ως συνέπεια να του ασκηθεί δίωξη, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο καταδίκης σε τετραετή κάθειρξη.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσής του οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και έναν χρόνο μετά την παραμονή του στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος και σήμερα θεωρείται ο πιο διάσημος αντιρρησίας συνείδησης της Τουρκίας.

Το φαινόμενο της υποχρεωτικής προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων έχει αρχίσει να «θρέφει» μια ιδιόμορφη και κερδοφόρα αγορά, καθώς επαγγελματίες «αρσενικές πόρνες» προσφέρονται έναντι αδρής αμοιβής να παίξουν για λογαριασμό όσων ομοφυλόφιλων επιζητούν τη στρατιωτική απαλλαγή τον ρόλο του ερωτικού συντρόφου, είτε ποζάροντας… επί το έργον μπροστά στον φακό είτε συμμετέχοντας στα «αμαρτωλά» γυρίσματα των προσωπικών στιγμών των ενδιαφερομένων…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

πηγή Έθνος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: