ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Βου Γιουτζιάν: Η δεύτερη “μητέρα” των γκέι Κινέζων

Posted in ορατότητα, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on November 18, 2010
Στο πρόσωπο της Βου Γιουτζιάν οι γκέι Κινέζοι έχουν βρει μια δεύτερη «μητέρα». Αν και στην Κίνα η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη και, από το 2001, έχει πάψει να θεωρείται ψυχική διαταραχή, παραμένει πάντοτε θέμα-ταμπού. Στους γκέι ασκούνται τεράστιες κοινωνικές πιέσεις, ενώ πέφτουν συχνά θύματα προκαταλήψεων. Παρ΄ όλα αυτά, η «μαμά Βου», όπως την αποκαλούν, δεν δίστασε να γίνει ο πρώτος γονιός που το 2004 μίλησε ανοιχτά στην κινεζική κρατική τηλεόραση για την ομοφυλοφιλία του μοναχογιού της. Και σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει την αποδοχή των γκέι από τη συντηρητική κινεζική κοινωνία, αλλά και τις ίδιες τους τις οικογένειες.

 

Η «μαμά Βου» προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Διατηρεί ένα δημοφιλές ιστολόγιο, δίνει διαλέξεις και διοργανώνει σεμινάρια, έχει δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και την πρώτη οργάνωση για «Γονείς, οικογένειες και φίλους των ομοφυλοφίλων». Με βάση τις ιστορίες των γκέι τους οποίους έχει συναντήσει έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Αγάπη είναι το πιο όμορφο ουράνιο τόξο».

Όταν το 1999 ο 19χρονος τότε Ζενγκ Γιουαντάο ανακοίνωσε στη μητέρα του ότι είναι γκέι, εκείνη αντέδρασε με έναν σχεδόν πρωτάκουστο τρόπο για τα κινεζικά ήθη. « Του είπα ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να του αρέσουν αγόρια και ότι δεν είναι και σπουδαίο πράγμα. Απλώς ακολούθησα το ένστικτό μου και την αγάπη μου για τον γιο μου » λέει.

Ομως, για τους περισσότερους κινέζους γονείς στην ίδια θέση με τη Βου, η ενστικτώδης αντίδραση θα ήταν μια βαθιά αίσθηση ντροπής. Πολλοί αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και αρκετοί διακόπτουν κάθε επαφή με τα παιδιά τους. Άλλοι προσπαθούν με δόλια μέσα να διαλύσουν τις σχέσεις των παιδιών τους, επιμένουν να τα στείλουν στον… ψυχίατρο, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που απειλούν να αυτοκτονήσουν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: αυτόχειρες γίνονται το 30% των νεαρών γκέι. Η Βου δέχεται συχνά λεκτικές επιθέσεις, ενώ πρόσφατα την κατηγόρησαν από το ιστολόγιό της ότι « οδηγεί τη νέα γενιά σε ένα μονοπάτι πιο βρωμερό και από οίκο ανοχής » και ότι « επισπεύδει τον ηθικό θάνατο μιας ήδη άρρωστης κοινωνίας ».

Πολλοί γκέι Κινέζοι συνεχίζουν να υποκύπτουν στις οικογενειακές και κοινωνικές πιέσεις να παντρευτούν. Στις μέρες μας οι «λευκοί» γάμοι γκέι ανδρών με λεσβίες ολοένα και πληθαίνουν. Υπάρχουν μάλιστα ιστοσελίδες όπου ομοφυλόφιλοι των δύο φύλων μπορούν να γνωριστούν ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

πηγή: το Βήμα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: