ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Γαλλία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών;

Posted in νομοθεσία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on November 22, 2010

Σύμφωνα με το AFP, τo Ανώτατο Εφετείο της Γαλλίας, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, την περασμένη Τρίτη υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Συμβούλιο να αποφασίσει κατα πόσο ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να συνεχίσει να είναι παράνομος. Η αίτηση προέκυψε ύστερα από αίτημα πολιτών, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο ζήτησαν από ένα δικαστήριο στη βορειοανατολική πόλη Reims να ελέγξει τη νομιμότητα των άρθρων του αστικού κώδικα που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, τα άρθρα είναι αντισυνταγματικά επειδή “περιορίζουν την ανθρώπινη ελευθερία των Γάλλων πολιτών να παντρεύονται άτομα του ίδιου φύλου”.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο δήλωσε ότι ο γκέι γάμος  σήμερα “αποτελεί το θέμα μιας ευρείας συζήτησης μέσα στην κοινωνία, κυρίως εξαιτίας της εξέλιξης των ηθών και της αναγνώρισης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών από τη νομοθεσία διάφορων ξένων χωρών”. Το Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται τώρα να αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα των άρθρων.

Η δικηγόρος Caroline Mecary, η οποία έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις αστικών ενώσεων ομόφυλων ζευγραιών, χαιρέτισε την κίνηση: “Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί καλά νέα για τα 3 εκατομμύρια γκέι και λεσβιών που δεν μπορούν να παντρευτούν. Ίσως σύντομα η Γαλλία να σεβαστεί την αρχή της ισότητας ανοίγοντας το δρόμο για το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έχουν ήδη κάνει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες”.

Στην Ευρώπη, οι χώρες που αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: