ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παίρνει θέση κατά της ομοφοβίας

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay (φωτο), σε άρθρο της καταδικάζει την ομοφοβία και καλεί σε δράση προκειμένου να προστατευτούν τα LGBT άτομα από τη βία και τις διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους. Στο άρθρο της, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το Στοπ Ομοφοβία παρακάτω, η κα Pillay αναφέρεται στις πρόσφατες αναφορές ομοφοβικού σχολικού εκφοβισμού και επιθέσεις για να δείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος:

“Ο Seth Walsh τον περασμένο μήνα βγήκε στον κήπο του σπιτιού του στην Καλιφόρνια και κρεμάστηκε. Ήταν μόλις 13 ετών. Πριν πάρει την τραγική απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του, είχε υποστεί χρόνια χλευασμού και κακοποίησης από τους συμμαθητές του στο σχολείο και τη γειτονιά του. Ο Seth ήταν ένας από τους έξι έφηβους που αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ, από το Σεπτέμβρη, επειδή υπέφεραν από ομοφοβικό εκφοβισμό.

Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έξαρση επιθέσεων εναντίον των LGBT ατόμων: στη Νέα Υόρκη, στις 3 Οκτωβρίου, τρεις νεαροί άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι γκέι, έπεσαν θύματα απαγωγής, μεταφέρθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Bronx και υποβλήθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Στο Βελιγράδι στις 10 Οκτωβρίου, μια ομάδα διαδηλωτών προπηλάκισε με βρισιές και βόμβες μολότοφ την ειρηνική Παρέλαση Υπερηφάνειας, σε επεισόδια κατά τα οποία τραυματίστηκαν 150 άτομα. Στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρική,ς στις 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση για τον βιασμό των λεσβιών, επιθέσεις τις οποίες οι δράστες συχνά προσπαθούν να δικαιολογήσουν ως μια προσπάθεια «διόρθωσης» της σεξουαλικότητας των θυμάτων.

Η ομοφοβία, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, υπάρχει λίγο ή πολύ σε όλες τις κοινωνίες. Κάθε μέρα, σε κάθε χώρα, άνθρωποι διώκονται, διασύρονται ή δέχονται βίαιες επιθέσεις, χάνουν ακόμα και τις ζωές τους, εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους. Η ομοφοβική βία προκαλεί τεράστιο πόνο που συχνά κρύβεται στη σιωπή.

Είναι καιρός να μιλήσουμε όλοι και όλες για αυτό.Παρόλο που οι δράστες είναι αυτοί που φέρουν την ευθύνη για τα εγκλήματα μίσους, όλοι μοιραζόμαστε την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία και τις προκαταλήψεις και την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το πρώτο βήμα είναι να αποποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία σε περισσότερες από 70 χώρες, όπου άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Οι συγκεκριμένοι νόμοι εκθέτουν τα άτομα σε κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βασανιστηρίων ή ακόμη και εκτέλεσης. Επίσης, συμβάλλουν στο κλίμα μισαλλοδοξίας και βίας”.

Η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας και επιρροής, όπως τους πολιτικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσιογράφους, να αναγνωρίσουν ότι έχουν μία ιδιαίτερα σημαντική αποστολή, να χρησιμοποιήσουν τα λόγια τις με σύνεση. Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά το πρόσφατο περιστατικό στην Ουγκάντα, όπου μια εφημερίδα δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της 100 ανθρώπους που χαρακτήρισε γκέι και λεσβίες, με τίτλο “Κρεμάστε τους”. “Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μια τέτοιου είδους δημοσιογραφία προτρέπει σε μίσος και βία”, συνέχισε η κα Pillay. “Οι υποψήφιοι για τα δημόσια αξιώματα οι οποίοι κάνουν σχόλια υποτιμητικά για τους ανθρώπους με βάση τη σεξουαλικότητά τους νομιμοποιούν την ομοφοβία”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: