ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Tο MAD TV και το MTV Greece λογοκρίνουν ένα φιλί μεταξύ αντρών!

Posted in θεσμική ομοφοβία by stopomofovia on December 22, 2010

Το MAD TV και το MTV Greece λογοκρίνουν ένα φιλί μεταξύ δύο γκέι εφήβων στο καινούριο video clip Firework της Katy Perry.

Το συγκεκριμένο video clip περιγράφει περιπτώσεις νέων και εφήβων που υφίστανται βία ή καταπίεση και καταφέρνουν να ανακαλύψουν τη δύναμη μέσα τους και να εκφραστούν ελεύθερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο video clip υπάρχει κι ένα φιλί λίγων δευτερολέπτων μεταξύ δύο αγοριών, που φαίνεται να γνωρίζονται σε ένα πάρτυ. ‘Οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω, τις οποίες αναπαράγουμε από το blog Gay Super Hero, τα δύο νεανικά τηλεοπτικά κανάλια, σε ένα ρεστιάλ ομοφοβίας αποφάσισαν να λογοκρίνουν αυτό το τρυφερό φιλί, καλύπτοντας τη συγκεκριμένη σκηνή με μωσαϊκό, και παράλληλα να ακυρώσουν το μήνυμα ενδυνάμωσης και απελευθέρωσης που προβάλλει το video clip.

Η ευθύνη των δύο καναλιών είναι πολύ μεγάλη, ιδίως δεδομένου ότι απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό. Ανάμεσα σε αυτό το κοινό βρίσκονται και παιδιά τα οποία προσπαθούν να ανακαλύψουν και να αποδεχτούν την ταυτότητά τους και να επιβιώσουν σε ένα συχνά εχθρικό περιβάλλον. Είναι προφανές πόσο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει για αυτά τα παιδιά το να βλέπουν εν έτει 2010 ότι δύο τηλεοπτικά κανάλια φοβούνται ή θεωρούν “ανάρμοστο” το να δείξουν δύο άντρες να φιλιούνται.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα δύο κανάλια θα επικαλεστούν την ομοφοβική στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο καιροφυλακτεί για να εμποδίσει την ελεύθερη έκφραση και προβολή των γκέι, λεσβιών, αμφί και τρανς στις τηλεοπτικές οθόνες, με τη γνωστή δικαιολογία της «προστασίας των ανηλίκων».

Να θυμίσουμε όμως ότι το πρόστιμο του ΕΣΡ για τη σκηνή του γκέι φιλιού στη σειρά του Χρ. Παπακαλιάτη στο MEGA ακυρώθηκε από το Δ’  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Νοέμβριο του 2006, καθώς αναγνώρισε τις λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς ως: “..υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας της/του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας)..”

Δείτε τη σκηνή με το φιλί, με και χωρίς λογοκρισία:


Advertisements

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Στην Ελλάδα, το MAD και το MTV Greece λογοκρίνουν ένα φιλί μεταξύ δύο γκέι …στο καινούριο video clip Firework της Katy Perry, με το φόβο του […]

  2. […] αφορμή την πρόσφατη λογοκρισία των σκηνών που φιλιούνται δύο …, το Στοπ Ομοφοβία παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πείραμα […]

  3. Colour Youth « Silentcrossing's Blog said, on February 11, 2011 at 6:10 pm

    […] Τα παιδιά υπερασπίζονται τα φιλιά και την υπερηφάνεια τους και κάνουν κουρελόπανο τη λογοκρισία που συνεχίζει να τρομοκρατεί: […]

  4. […] MAD Βουλγαρίας, όπως και το δικό μας MAD και το MTV Greece, λογόκρινε τα φιλιά μεταξύ αντρών τόσο στο […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: