ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Οι σεφ του κοινωνικού αποκλεισμού

Posted in Uncategorized by stopomofovia on January 4, 2011

του Κωστή Παπαϊωάννου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπήςγια τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου

Τον δρόµο της ∆ικαιοσύνης πήρε η υπόθεση του υποψήφιου παίκτη που κατήγγειλε ότι αποκλείστηκε από το τηλεπαιχνίδι «Master Chef» (Mega) επειδή βρέθηκε θετικός στον ιό του HIV AIDS. Σύµφωνα µε την καταγγελία, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν οµαδικά σε ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτική κλινική χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόµενοαυτών των εξετάσεων (και πάντως µοιάζει αδικαιολόγητη η συµπερίληψη της εξέτασης HIVστα προκαταρκτικά τεστ παικτών τηλεπαιχνιδιού). Λίγο µετά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η κλινική έκρινε σκόπιµο να παραδώσει τα αποτελέσµατα των ιατρικών εξετάσεων στην εταιρεία παραγωγής. Ετσι, ο συγκεκριµένοςπαίκτης ενηµερώθηκε ότι είναι οροθετικός όχι από κάποιον γιατρό της κλινικής, αλλά από τους υπεύθυνους της τηλεοπτικής παραγωγής! Αυτόόµως δεν είναιτ ο µόνο καταγγελλόµενο ατόπηµα. Στον παίκτη τέθηκε ρητά το δίληµµα εάν θα αποχωρήσει ή θα παραµείνει σε «αποµόνωση», δηλαδή σε ξεχωριστό δωµάτιο και µε ξεχωριστή τουαλέτα, µε ταυτόχρονη γνωστοποίηση της οροθετικότητάς του στους υπόλοιπους παράγοντες του τηλεπαιχνιδιού. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, η κλινική παραβίασε κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και η εταιρεία παραγωγής µετέτρεψε σε ριάλιτι την ίδια τη ζωή και την αξιοπρέπεια του παίκτη.

Οπως επισηµαίνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», στον οποίο απευθύνθηκε ο παίχτης, σύµφωναµε τις συστάσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Εργασίας των Ηνωµένων Εθνών, η εξέταση για HIV για οποιαδήποτε εργασία ή άλλες δραστηριότητες είναι παράνοµη και καταχρηστική. Επιπλέον, σύµφωνα µε οδηγίες της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας αλλά και κείµενες ελληνικές διατάξεις και πρακτικές, επιβάλλεται η ρητή παραγγελία της εξέτασης από τονεξεταζόµενο και η συναίνεσή του πριν από την εξέταση για HIV. Σε περίπτωσηθετικού αποτελέσµατος, η ανακοίνωση πρέπει να γίνεται µόνο στον εξεταζόµενο και µε απόλυτη εµπιστευτικότητα. Υπό το φως όλων αυτών, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να εξηγήσουν η κλινική και η εταιρεία παραγωγής τους χειρισµούς τους.

Θα ήταν βέβαια εκτός πραγµατικότητας όποιος παραγνώριζε τηφύση τέτοιων εκποµπών: αποσκοπούν στην αυξηµένη τηλεθέαση διά του ανταγωνισµού µεταξύ των παικτών και δεν αποτελούν δα πρότυπα σεβασµού της αξιοπρέπειαςόσων παίρνουν µέρος δεχόµενοι τους όρους συµµετοχής. Από το σηµείο αυτό όµως µέχρι την καταρράκωση της προσωπικότητας µε τέτοιο βάναυσο τρόπο, όπως καταγγέλλεται ότι συνέβηστη συγκεκριµένη περίπτωση, η απόσταση είναιµεγάλη. Και πάντως ο επιµερισµός της όποιας ευθύνης φέρουν η κλινική και η εταιρεία παραγωγής δεν αναιρεί τις ευθύνες του µέσουπου φιλοξενεί την εκποµπή. Κι αυτό διότι τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι στρατευµέναστην καταπολέµηση του κοινωνικού στίγµατος και των διακρίσεων. Οταν αντίθετα τα ίδια γίνονται φορείς κοινωνικού αποκλεισµού και ρατσισµού σε βάρος ευπαθών οµάδων του πληθυσµού, και µάλιστα στο πλαίσιο δηµοφιλών τηλεοπτικών εκποµπών που διαµορφώνουν κοινωνικά πρότυπα, τότε η ευθύνη τους γίνεται πολλαπλάσια.

πηγή

Advertisements

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Andrea Gilbert said, on January 4, 2011 at 11:03 am

  Afto to peristatiko paraviazei tosous nomous kai tosa themeliodes anthropina kai politika dikaomata pou den horaei o nous! Na vrei kalo dikigoro pou gnorizei afta ta themata, kai na ypovalei minisis pantou. Kai an den vrei ikanopoiisi apo tin elliniki diakosini – as min tin perimenei – na prosfygei sto Evropaiko Dikastirio (ECtHR). Den tha voithisei mono ton eafto tou, alla ki olous kai oses ypoferoun apo tin katapiesmeni, komplexiki KAI anoiti elliniki koinonia!

 2. […] πηγή This entry was posted on Τρίτη, Ιανουαρίου 4th, 2011 at 5:46 μμ and posted in ρατσισμός, ΜΜΕ, οροθετικότητα. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. « Μονόδρομος η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους LikeBe the first to like this post. […]

 3. ct said, on January 5, 2011 at 4:27 pm

  “olous kai oses ypoferoun apo tin katapiesmeni, komplexiki KAI anoiti elliniki koinonia!”

  Καλά θα κάνουν ορισμένοι επαγγελματίες αντιρατσιστές να αφήσουν τις ρατσιστικές κορόνες εναντίον της “ελληνικής κοινωνίας”.

  Καταπιεσμένοι, κομπλεξικοί και ανόητοι υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες. Ας μην παρασύρονται από το ανθελληνικό τους πάθος σε άπταιστα greeklish.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: