ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Η ζωή των τρανς στην Τουρκία

Posted in ομοφοβική βία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on January 20, 2011

Τουρκία: Τα LGBT άτομα αγωνίζονται για να κερδίσουν την αποδοχή της κοινωνίας

του Arzu Geybullayeva

H Yanki (φωτο) είναι 23 χρονών, ψηλή και όμορφη. Ενώ περπατά στην Κωνσταντινούπολη, ο κόσμος συνήθως την κοιτάει, πολλοί με απορία, κάποιοι επικριτικά. “Θέλω να είμαι αποδεκτή από την κοινωνία, γιατί είμαι ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι”, λέει η ίδια. Αλλά, το να κερδίσεις την αποδοχή ως τρανς στην Τουρκία δεν είναι τόσο εύκολο.

Οργανώσεις που παρακολουθούν ζητήματα δικαιωμάτων, όπως το Human Rights Watch, έχουν αναφέρει συστηματικά περιστατικά καταπάτησης δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων στην Τουρκία.  Τα LGBT άτομα στην Τουρκία απολαμβάνει πολύ λίγα νομικά δικαιώματα, και η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα για να προωθήσει την ανεκτικότητα για τις σεξουαλικές μειονότητες.

Αφού ανέλαβε την εξουσία το 2002, το μετριοπαθές Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άσκησε πίεση για μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων που επεκτείνουν τα αστικά δικαιώματα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι  αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του LGBT νομικού πλαισίου, ενώ κάποια υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν μια ανοιχτά εχθρική στάση απέναντι στους γκέι και τις λεσβίες: Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπουργός οικογένειας και γυναικείων θεμάτων, Selma Aliye Kavaf, η οποία τον περασμένο Μάρτιο επέκρινε τηνιδέα του γκέι γάμου, περιγράφοντας την ομοφυλοφιλία ως “μία βιολογική διαταραχή, μια αρρώστια”.

Σε ένα τέτοιο κοινωνικό κλίμα, οι τρανς ζουν κάτω από τη συνεχή απειλή της βίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον οκτώ τρανς έχουν δολοφονηθεί σε εγκλήματα μίσους. Μία ακόμα τρανς γυναίκα δολοφονήθηκε πρόσφαρα στην περιοχή Fatih (μία από τις πιο συντηρητικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης). Βρέθηκε με κομμένο λαιμό και μαχαιρωμένη 17 φορές, στο διαμέρισμά της μαζί με την επίσης δολοφονημένη συγκάτοικό της.

Η Yankiπιστεύει ότι “πριν σε αποδεχτεί η κοινωνία, χρειάζεται να αποδεχτείς πρώτα εσύ τον εαυτό σου. Εγώ έχω δεχτεί ποια είμαι, είμαι ευτυχισμένη να είμαι εδώ. Επομένως, δεν νοιάζομαι για όσα λένε οι άνθρωποι ή για τα βλέμματα αποδοκιμασίας όταν περπατώ στους δρόμους”.

Παρόλο που βιώνει διαρκείς διακρίσεις, η Yanki, και άλλες όπως εκείνη, συνεχίζουν να ονειρεύονται να αποκτήσουν “κανονικές” δουλειές, κάποια μέρα – να ανοίξουν ένα καφέ, να γίνουν νοσοκόμες, δασκάλες ή κομμώτριες, να ταξιδέψουν, και, πιο σημαντικό, να γίνουν αποδεκτές για αυτό που είναι.

Κάποιες επιλέγουν να κάνουν εγχείριση διόρθωσης φύλου. Ωστόσο, στην Τουρκία, η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, απαιτεί μεγάλα αποθέματα χρημάτων και υπομονής. Χρειάζονται μήνες νομικών διαδικασιών και ψυχολογικών τεστ, πριν δοθεί η άδεια. Και, ακόμα και τότε, τίποτα δεν εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Η Υanki δεν θέλει να κάνει την επέμβαση. Λέει ότι το σώμα της (βιολογικά είναι ακόμα άντρας, αλλά έχει μεγαλώσει το στήθος της με συμπληρώματα ορμονών) είναι αυτό που την κάνει μοναδική. Αντίθετα, η 22χρονη Helin θέλει να κάνει την επέμβαση. “Πριν γίνω τρανς, ήμουν γκέι. Αλλά πάντα ήθελα να είμαι γυνίκα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γι’ αυτό θέλω να κάνω την εγχείριση και να γίνω γυναίκα κάποια μέρα!”, λέει η Helin.

Ζώντας στο περιθώριο της κοινωνίας, πολλά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν εργασία σε mainstream δουλειές. Έτσι, η δουλειά πολλών από αυτές είναι το σεξ. “Ο λόγος που αυτά τα άτομα δουλεύουν στη “βιομηχανία του σεξ” είναι ότι δεν έχουν άλλο τρόπο για να κερδίσουν χρήματα”, λέει η 38χρονη Seval, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς.

πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: