ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

FRA: Χάσμα ανισοτήτων για τα LGBT δικαιώματα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση των LGBT δικαιωμάτων στην Ευρώπη παρουσιάζει μεγάλες ανισότητες: για παράδειγμα, ενώ παρατηρούνται βελτιώσεις στην Πορτογαλία και τη Σουηδία, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ρουμανία υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί. “Είναι αναγκασμένοι να ζουν στη σιωπή και την αφάνεια, να υφίστανται βίαιες επιθέσεις, να υπομένουν συμπεριφορές διακρίσεων, για παράδειγμα στην εργασία, από τους σπιτονοικοκύρηδές τους ή όταν μετακινούνται εντός ΕΕ”, αναφέρει η Υπηρεσία στην αναφορά της για την ομοφοβία, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Νοέμβρη.

Τα LGBTI άτομα δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενώ χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία, τροποποιούν τη νομοθεσία τους προκειμένου να επιτρέπουν τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, την ίδα στιγμή η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ρουμανία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη νομιμοποίηση των ενώσεων αυτών των ζευγαριών. “Αυτό, με τη σειρά του, έχει νομικές και πρακτικές επιπλοκές για τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρνητικές στάσεις και τα στερεότυπα εμφανίζονται ως η κοινή ρίζα στην οποία οφείλεται είτε η μη δράση είτε οι αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τα LGBT δικαιώματα”, αναφέρει ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Morten Kjaerum.

Η έκθεση ακόμα σημειώνει ότι το Baltic Pride 2010, που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία, απειλήθηκε να ακυρωθεί και ότι στη Λετονία το δικαίωμα να διοργανωθούν πορείες συνεχίζει να απειλείται από εκλεγμένους αξιωματούχους, παρά τις σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις δικαστηρίων. Στα καλά νέα,  εκτός από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών επιτρέπεται πλέον και στην Πορτογαλία και τη Σουηδία, και η σχετική νομοθεσία πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα και στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία. Η κατάσταση φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με το 2008 και στο θέμα της διεθνούς προστασίας των LGBT ατόμων που χαρακτηρίζονται θύματα διώξεων στις χώρες τους. Τότε, μόνο οκτώ Κράτη – Μέλη θεωρούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως λόγο δίωξης, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις εικοσιδύο χώρες.

Σχετικά με το ζήτημα της απαγόρευσης της δημόσιας “προώθησης” σε ανήλικους της ομοφυλοφιλίας και των ομόφυλων σχέσεων, η Λιθουανία αποτελεί το μόνο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας νομοθεσίας. Αντίθετα, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περάσει νόμους που στοχεύουν στην προώθηση εκπαίδευσης και διαλόγου, προκειμένου να αλλάξουν οι αρνητικές στάσεις απέντναι στην ομοφυλοφιλία.

Η Evelyn Paradis, από την ILGA – Europe, μια οργάνωση ομπρέλα για τα LGBT δικαιώματα, σχολιάζει τα αποτελέσματα της αναφοράς: “Δυστυχώς, από την πρώτη αναφορά της FRA το 2008, τα LGBT άτομα σε κάποια Κράτη – Μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να υποφέρεουν από παραβιάσεις των βασικών, θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην ασφάλεια, την ειρηνική συνάθροιση και περιορίζεται η δυνατότητά τους να κινούνται ελεύθερα εντός της ΕΕ”. Η ILGA – Europe καλεί τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ να παρακολουθήσουν την αναφορά, υιοθετώντας στρατηγικές για να καταπολεμήσουν την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Συγκεκριμένα, η οργάνωση βλέπει την αναφορά της FRA ως ευκαιρία να προχωρήσει ο νέος νόμος της ΕΕ κατά των διακρίσεων, ο οποίος έχει παγώσει από κάποια Κράτη – Μέλη, βασικότερο των οποίων είναι η Γερμανία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: