ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Αγγλία: Μάθημα στα σχολεία για τους μεγάλους γκέι και λεσβίες της Ιστορίας

Posted in θεσμική ομοφοβία, ορατότητα, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on January 27, 2011

αναδημοσίευση από το blog του Gay Super Hero

Εδώ και λίγο καιρό, ένα σχολείο στο βόρειο Λονδίνο υποστηρίζει ότι κατόρθωσε “να εξαλείψει όλα τα ομοφοβικά γκράφιτι από τους τοίχους του σχολείου” χάρη στο “Μήνα ΛΟΑΔ Ιστορίας” (LGBT History Month). Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 από την οργάνωση School’s Out και στο οποίο συμμετέχουν ήδη διακόσια σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι καθηγητές των σχολείων αυτών αφιερώνουν το μήνα Φεβρουάριο σε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες που υπήρξαν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Όπως δηλώνει μια καθηγήτρια που συμμετέχει στο πρόγραμμα “ένα μεγάλο μέρος της ομοφοβίας οφείλεται στην άγνοια. Με τη βοήθεια της παιδαγωγικής, οι νοοτροπίες μπορούν να αλλάξουν.”

Οι διοργανωτές δεν προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους με μεγαλεπήβολα κηρύγματα αλλά με μικρές χειρονομίες. Δεν υπάρχει κάποιος υποχρεωτικός τρόπος προσέγγισης. Κάποια σχολεία διοργανώνουν σεμινάρια που κρατάνε μία μέρα. Άλλα ζητάνε από κάθε καθηγητή να μιλήσει στους μαθητές για μια ιστορική προσωπικότητα που έχει σχέση με το μάθημά του, π.χ. τον Τσαϊκόφσκι στη μουσική ή τον Άλαν Τούρινγκ στην πληροφορική. “Ακόμα και μια σημαιούλα με το ουράνιο τόξο κάπου μέσα στην τάξη μπορεί να στείλει σε ένα μαθητή το μήνυμα ότι δεν είναι αόρατος”.

Η οργάνωση προσπαθεί να καταπολεμήσει την έλλειψη ορατότητας των ομοφυλόφιλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της “δεν μπορούμε να μιλάμε στα σχολεία εναντίον του ρατσισμού αλλά να μην αναφέρουμε τίποτα για τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό”. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο χρήσιμο για τους γκέι μαθητές αφού “ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια μαύρη οικογένεια γνωρίζει ότι δεν είναι ο μοναδικός μαύρος στον κόσμο. Αντίθετα ένας γκέι έφηβος έχει μεγάλη πιθανότητα να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον χωρίς ομοφυλόφιλους.”

Σκοπός των μαθημάτων είναι να προτείνουν στους μαθητές “ήρωες και πρότυπα”, όπως ο ανοιχτά γκέι παίκτης του ράγκμπι Γκάρετ Τόμας . Ο Τόμας αποφάσισε φέτος να συνεισφέρει μιλώντας σε σχολεία για τις δικές του εμπειρίες, καθώς το πρόγραμμα θέλει να εστιάσει στο χώρο του αθλητισμού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η κληρονομιά της περιβόητης “Τροπολογίας αρ.28” με την οποία η κυβέρνηση Θάτσερ απαγόρευσε το 1988 κάθε συζήτηση για την ομοφυλοφιλία στα δημόσια σχολεία. Η τροπολογία καταργήθηκε από την κυβέρνηση των εργατικών το 2003.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του School’s Out “αν και η γλώσσα των μαθητών λύθηκε, οι καθηγητές παρέμεναν σιωπηλοί. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Το σύνθημά μας είναι “διεκδικούμε το παρελθόν, γιορτάζουμε το παρόν και χτίζουμε το μέλλον”. Χρησιμοποιούμε το ρήμα “γιορτάζω” γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές τη συνεισφορά των ομοφυλόφιλων στην παγκόσμια ιστορία.” Αν και δεν έλειψαν τα παράπονα ορισμένων γονέων καθώς και επιθέσεις στο συντηρητικό τύπο, η επιτυχία του προγράμματος έχει σχολιαστεί θετικά από την πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση των εργατικών όσο και η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών-φιλελεύθερων στηρίζουν την πρωτοβουλία, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει οι υπεύθυνοι μέσης εκπαίδευσης στην Ιταλία, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: