ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ουγκάντα: Δολοφονήθηκε ο γκέι ακτιβιστής David Kato

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on January 27, 2011

Δολοφονήθηκε χθες ο ακτιβιστής γκέι δικαιωμάτων David Kato, στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα.

Ο Κato είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της εφημερίδας, η οποία είχε δημοσιεύσει πέρσι φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις γκέι πολιτών στην Ουγκάντα με τον τίτλο – προτροπή “Κρεμάστε τους”, καταθέτοντας μήνυση εναντίον της.

Η αστυνομία ερευνά ακόμη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες  βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με το BBC, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν έναν άντρα να μπαίνει στο σπίτι του Kato κοντά στην Καμπάλα και να τον χτυπάει πριν φύγει, ενώ το Human Rights Watch είπε ότι ο Kato άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπος του HRW Maria Burnett δήλωσε: “Ο θάνατος του David Kato είναι μια τραγική απώλεια για την κοινότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Kato συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία της ομάδας Σεξουαλικών Μειονοτήτων Ουγκάντας (Smug) εναντίον του Νομοσχεδίου Κατά της Ομοφυλοφιλίας, στο οποίο υπήρχε ρύθμιση που έθετε εκτός νόμου την ομοφυλοφιλία και προέβλεπε μάλιστα θανατικές ποινές για τους «κατά συρροήν παραβάτες». Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε αφού προκάλεσε διεθνή καταιγισμό κριτικής, το 2009.

Η τελευταία του προσφορά στον αγώνα για την υπεράσπιση των γκέι δικαιωμάτων ήταν όταν τον Νοέμβριο δικαστήριο, ύστερα από μήνυση του Kato και άλλων, καταδίκασε την εφημερίδα Rolling Stone εκδίδοντας απόφαση σύμφωνα με την οποία πρέπει να σταματήσει να δημοσιεύει φωτογραφίες ανθρώπων, λέγοντας ότι είναι γκέι.

Η ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα παραμένει παράνομη και τιμωρείται με 14 χρόνια φυλάκιση, ενώ ένας βουλευτής πρόσφαρα προσπάθησε να αλλάξει το νόμο, συμπεριλαμβάνοντας και την θανατική ποινή σε κάποιες περιπτώσεις..

Advertisements

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες κατά του νομοσχεδίου, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο στο σπίτι του κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: