ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Τουρκία και Μαυροβούνιο: Ο σεβασμός των LGBT δικαιωμάτων προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες δύο ψηφίσματα σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου ως προς της ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτές, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου οι δύο χώρες να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια της ΕΕ στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Τα μέλη της Ευρωβουλής προέτρεψαν την Τουρκία “να διασφαλίσει ότι ο νόμος εγγυάται την ισότητα, ανεξάρτητα από το φύλο […] ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό”. Το ψήφισμα αρχικά κάνει αναφορά στο παράνομο, αναγκαστικό κλείσιμο LGBT οργανώσεων καθώς και στο γεγονός ότι ο στρατός ταξινομεί την ομοφυλοφιλία ως ψυχοσεξουαλική ασθένεια (sic). Κάποια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότειναν το ψήφισμα να καταδικάζει τις συνεχιζόμενες δολοφονίες των διεμφυλικών ατόμων και την παράλειψη του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού από τον προσχέδιο του νόμου κατά των διακρίσεων.

Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισαν το νόμο που υιοθέτησε πρόσφατα η χώρα σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία και τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά δήλωσαν τη λύπη τους που “οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν έντονα, ακόμα και από τη μεριά κρατικών αρχών”.

Τόσο ο Michael Cashman όσο και η Ulrike Lunacek, ευρωβουλευτές και συν-πρόεδροι του LGBT Intergroup, σχολίασαν τα ψηφίσματα, μιας και τo Intergroup παρακολουθεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου, αλλά και άλλων επτά κρατών.

Σχετικά με το Μαυροβούνιο, η Lunacek δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Το Μαυροβούνιο έχει επιτύχει πολλά. Το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου απαγορεύει την άμεση ή έμμεση διάκριση για οποιοδήποτε λόγο, ωστόσο απέχει από τα κριτήρια της ΕΕ καθώς επιτρέπει τις διακρίσεις σε κάποιες περιπτώσεις: Οι τσιγγάνοι, οι Αιγύπτιοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και τα LGBT άτομα πέφτουν ακόμα θύματα σοβαρών διακρίσεων.. Απαιτούμε από τον Ferhat Dinosa, υποιυργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT ατόμων, αντί να επιδεικνύει έλλειψη ανοχής και ευαισθησίας σε τέτοια θέματα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ενταξιακή πρόοδο του Μαυροβουνίου”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: