ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ομοφοβικό το σύνταγμα που προωθεί η ουγγρική κυβέρνηση

Posted in θεσμική ομοφοβία, νομοθεσία, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on March 15, 2011

Μνημείο ομοφοβίας είναι το προσχέδιο του νέου Συντάγματος της Ουγγαρίας, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός συνασπισμός, ελπίζοντας ότι το κοινοβούλιο θα το υιοθετήσει στις 18 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, οικογένεια αποτελούν μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορούν να γονιμοποιήσουν, την ίδια στιγμή που δεν προβλέπεται προστασία από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην έκτρωση. Κι όλα αυτά, ενώ η Ουγγαρία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2011!

φωτό από το Budapest Pride

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η Ουγγαρία δεσμεύεται να «προστατεύει το θεσμό του γάμου ως την κοινότητα ζωής βασισμένη στη εθελοντική απόφαση μιας γυναίκας και ενός άντρα» και θεωρεί την οικογένεια «την εγγύηση για την επιβίωση του έθνους». Όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων, παρόλο που η λεκτική διατύπωση είναι ξεκάθαρη όταν μιλάμε για διακρίσεις λόγω «φυλής, χρώματος, φύλου, σωματικής ικανότητας, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής», οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου παραμένουν συνταγματικές.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα LGBT δικαιώματα αντέδρασε έντονα, με την συν-πρόεδρό του, ευρωβουλευτή Ulrike Lunacek να δηλώνει: «Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τον τροποποιημένο Νόμο για τα Media της Ουγγαρίας. Και να που εμφανίζεται ένα ακόμα εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι από την ουγγρική κυβέρνηση, μακριά από τις αξίες που μοιράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της ελευθερίας και της προστασίας των μειονοτήτων. Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να δρα ευθυγραμμισμένα με αυτές τις κοινές αξίες: δηλαδή να απαγορεύει τις διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο, να συμπεριλαμβάνει ρητά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Το σύνταγμα ενός έθνους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: