ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Λετονία: Σε μια αρκετά ομοφοβική κοινωνία, ανοίγει πάλι η συζήτησηγια το σύμφωνο συμβίωσης

Posted in Uncategorized by stopomofovia on March 17, 2011

Αυτή την εβδομάδα, η συμμαχία των LGBT Λετονών και των φίλων τους, Mozaika, γιορτάζει την 5η επέτειο της. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος της Mozaika, Linda Freimane (φωτο), εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου το κοινοβούλιο της Λετονίας θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ συντρόφων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, η Mozaika ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την κατάρτιση σχετικού σχέδιου νόμου και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τα διάφορα πολιτικά κόμματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως δήλωσε η Linda Freimane, “το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο είναι αναγκαίο, καθώς αυτή τη στιγμή τα ομόφυλα ζευγάρια στη Λετονία δεν δικαιούνται τη νομική αναγνώριση των σχέσεών τους: Αυτός ο νόμος έχει στόχο να ρυθμίσει ζητήματα όπως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ή το δικαίωμα να μπορεί κάποιος/α να επισκεφτεί τον/την σύντροφό του στο νοσοκομείο και άλλα τέτοια θέματα που αφορούν ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα, αλλά ζουν μαζί και έχουν ένα κοινό νοικοκυριό”.

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Λετονία σε δείγμα 1060 ατόμων αποκαλύπτει ότι η λετονική κοινωνία παραμένει εχθρική προς τα LGBT άτομα και τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων. Όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, το 37% πιστεύει ότι το σύμφωνο πρέπει να ισχύει μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, το 15% είναι υπέρ της εφαρμογής του τόσο για ετερόφυλα όσο και για ομόφυλα ζευγάρια και μόνο το 2,8% υποστηρίζει ότι ο νόμος πρέπει να ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το 23% εξέφρασε την άποψη ότι αυτός ο νόμος δεν χρειάζεται καθόλου, ενώ το 22% δεν έχει άποψη για το θέμα.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: