ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Σύμφωνο ελεύθερης έκφρασης

Posted in Uncategorized by stopomofovia on February 17, 2013

Σύμφωνο ελεύθερης έκφρασης

από την Ελευθεροτυπία

Της ΗΛΙΑΣ ΞΥΠΟΛΙΑ*

Την εβδομάδα που μας πέρασε το κοινοβούλιο της Αγγλίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο για το νέο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που θα περιλαμβάνει όλα τα πιθανά ζευγάρια, ακόμα και (άκουσον άκουσον) εκείνα του ίδιου φύλου.

12-3-thumb-mediumΗ φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε προ διμήνου, στην 1η σελίδα της βρετανικής «Γκάρντιαν». Ο τίτλος που τη συνοδεύει κάνει λόγο για «το πρώτο επίσημο γκέι φιλί του Ναυτικού των ΗΠΑ» Εάν και εφόσον γίνει νόμος -πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων- τότε ζευγάρια του ίδιου φύλου θα θεωρούνται ισότιμα, είτε να δεσμευτούν με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είτε να παντρευτούν με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστεθεί στη λίστα, μαζί με το Βέλγιο και τις Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, των χωρών που δεν περιορίζουν την ανθρώπινη ελευθερία να παντρεύονται μόνο ετεροφιλόφυλα ζευγάρια.

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται το Συντηρητικό κόμμα. Οι βουλευτές λοιπόν του συντηρητικού κόμματος αποφάσισαν το αυτονόητο σε μια σύγχρονη δημοκρατία: να δώσουν την ισονομία διασφαλίζοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Οι 136 από τους 303 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Αδυνατώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που βουλευτές στη χώρα μας ψήφισαν κατά συνείδηση αντίθετα με την κομματική γραμμή! Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το νομοσχέδιο που προωθεί την ισότητα των πολιτών. Να σημειώσουμε κάτι ακόμα και για τους ισλαμοφοβικούς: το νομοσχέδιο υποστήριξαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι στην Ελλάδα αυτό το ζήτημα δεν επείγει. Εν μέσω κρίσης η χώρα μας βλέπει πολλούς ελπιδοφόρους νέους της να αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην Εσπερία. Η μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό γίνεται σήμερα κυρίως για οικονομικούς λόγους. Σύντομα μπορεί να προστεθεί ακόμη ένας λόγος μετανάστευσης: η αναζήτηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης που θα παρέχουν τη δυνατότητα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Οι δημοκρατικές χώρες που παρέχουν ίσα δικαιώματα στους πολίτες τους χωρίς διακρίσεις φύλου, καταγωγής και σεξουαλικών προτιμήσεων δύναται να προσελκύσουν αρκετούς.

Η ελευθερία έκφρασης σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα που θέλει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Για να μεταμορφώσουμε την κρίση σε ευκαιρία, θα πρέπει με τόλμη και ειλικρίνεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Τα χρηστά ήθη (sic) μιας βαθιά συντηρητικής και υποκριτικής κοινωνίας δεν προσβάλλονται από τη διασφάλιση της ισονομίας σε ένα κράτος δικαίου.

Αρκετοί θα κρυφογελάσουν με τους Βρετανούς, γιατί επιβεβαιώνουν το στερεότυπο που έχουμε για εκείνους. Στην Ελλάδα όμως το «φαινόμενο» είναι περιορισμένο και περιθωριακό. Πράγματι, σε μια βαθιά συντηρητική και ομοφοβική κοινωνία, όπως είναι η ελληνική, οι «ιδιαιτερότητες» αυτές μένουν στο σκοτάδι. Πώς ζητάμε από τον Ελληνα ομοφυλόφιλο να βγει από τη λεγόμενη ντουλάπα; Οταν από μικρό παιδί, πριν ακόμα καλά καλά συνειδητοποιήσει τη σεξουαλική του ταυτότητα, γνωρίζει ότι το πιο υποτιμητικό επίθετο για έναν άντρα είναι να είναι ομοφυλόφιλος. Πώς μπορεί ο ομοφυλόφιλος άντρας ή γυναίκα σήμερα να είναι «ανοικτός» με τη σεξουαλικότητά του όταν η κρατική τηλεόραση θεωρεί ταμπού και ακατάλληλη σκηνή το φιλί δύο ανδρών; Τα ποιήματα του Καβάφη με πρόδηλο ερωτικό περιεχόμενο ποτέ δεν θα ενσωματωθούν στην «comme il faut» διδακτέα ύλη του σχολείου. Δεν χρειάζεται να έχει μελετήσει κανείς Φρόιντ για να καταλάβει τις επιπτώσεις αυτής της καταπίεσης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Κοινή λογική χρειάζεται!

Και κάτι τελευταίο, που παρασκηνιακά συζητείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βρετανία, όπως και όλη η Δύση, είναι η υπογεννητικότητα. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, η νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων, ισχυροποιώντας το θεσμό της οικογένειας και υποστηρίζοντας την κοινωνική συνοχή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μείζονας πρόκλησης του 21ου αιώνα.

* Η Ηλια Ξυπολιά είναι πολιτική επιστήμονας. Με υποτροφία του ΙΚΥ πραγματοποιεί έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Keele του Ηνωμένου Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: