ΣΤΟΠ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Ουκρανία: Επίθεση βίας και μίσους σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών

Posted in ομοφοβική βία, LGBT ακτιβισμός, LGBT δικαιώματα by stopomofovia on November 22, 2010

Κίεβο, Ουκρανία

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Insight” και το Πολιτιστικό Κέντρο “Response to violence against transgender people” διοργάνωσαν το Σάββατο 20 Νοεμβρίου ειρηνική συγκέντρωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Διεμφυλικών. Οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει την προβολή της ταινίας “Boys Don’t Cry”, συζήτηση και διαδήλωση με κεριά και φανάρια.

Δυστυχώς, η εκδήλωση αμαυρώθηκε από περίπου δέκα άγνωστους άντρες που εισέβαλαν βίαια στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας, επιχειρώντας να επιτεθούν στους περίπου τριάντα θεατές με δακρυγόνα. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση των διοργανωτών και όσων ακτιβιστών ήταν παρόντες εμπόδισε τους άγνωστους να εισέλθουν στην αίθουσα και να διακόψουν την προβολή της ταινίας.  Ο Timur Lysenko, ο πρώτος από τους διοργανωτές που αντιμετώπισε τους “εισβολείς” και τους εμπόδισε να μπουν στην αίθουσα, ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Αυτός και η συνάδελφός του Anastasia Medco από την ΜΚΟ “Fulcrum”, η οποία επίσης απώθησε τους άγνωστους άντρες, υπέφεραν από τα δακρυγόνα: συγκεκριμένα ο Timur διακομίσθηκε με εσωτερικές κακώσεις και χημικά εγκαύματα στο πρόσωπο. Όλοι όσοι ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

Οι διοργανωτές επιμένουν ώστε οι αρχές να αναγνωρίσουν την επίθεση ως προμελετημένο έγκλημα μίσους, παρόλο που η αστυνομία μιλάει για “χουλιγκανισμό”.

Τα διεμφυλικά άτομα πέφτουν συχνά θύματα εγκλημάτων μίσους. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει διεξάγει η ευρωπαϊκή οργάνωση TGEU σχετικά με την τρανσφοβία, από το 2008 έχουν αναφερθεί περισσότερες από 420 δολοφονίες τρανς παγκοσκμίως.

Leave a comment